Pinkpop 2017: Nieuw materiaal Chef’Special scherp contrast met oude

Niet langer alleen maar rozengeur en zonneschijn

Haarlemmers Chef’Special op Pinkpop, dan dwalen de gedachtes toch snel af naar het optreden in 2014 toen 'In Your Arms' Megahit was en de toen twaalfjarige trompettist Duco Akkerman aan mocht sluiten bij 'Biggest Monkey'. De band koos daarna voor het ruimere sop en vond heil in de Verenigde Staten, tekende bij Atlantic, ging op tour met Twenty One Pilots en nam nieuw album Amigo aan de andere kant van de oceaan op.

En dat is te horen, op plaat en op de Main Stage. Het is nog steeds Chef’Special met de mix van hiphop en reggae, soul, funk en wereldmuziek, maar waar de heren voorheen voornamelijk kozen voor luchtigheid, valt Amigo een stuk zwaarder op de maag. Het bombast van tourmaatjes Twenty One Pilots ademt ook door veel van Chef’Special’s nieuw materiaal, vooral omdat de synthesizers een veel prominentere plek innemen. Zwaardere thema’s worden niet geschuwd: verslavende liefde, heimwee, vooroordelen en dergelijke.

En dat wringt ergens: door die thema’s aan te snijden met de niet altijd zuivere zang van Joshua en de lichtvoetigheid van de oude nummers, komt dat vervreemdend over. Voor de setlist van vandaag worden rare keuzes gemaakt; het pompende 'Amigo' wordt opgevolgd door de tropische beats van 'Try Again' en het kruit lijkt al snel te zijn verschoten, terwijl er nog een half uur moet worden gespeeld.

Het Moment:
Dat lukt nog redelijk met 'Biggest Monkey' zonder Duco, maar mét bebaarde tubaspeler met een roze kilt. Die rent heen en weer over het podium en steelt de show nog harder dan de rest. Als nieuw nummer 'Money' met vlammenwerpers wordt begeleid, gaat hij er recht voor staan en lijkt het alsof de vlammen uit zijn tuba komen. Ondergetekende mag lijden dat de tubaspeler volgend jaar solo op de Main Stage staat. Met kilt. Met vlammen.

 

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12