DTRH18: LUWTEN is magisch in stilte en uitzinnigheid

Koele elektronische liedjes laten zich moeiteloos opwarmen

Al ver voordat LUWTEN begint, zijn de banken rondom het pittoreske nieuwe bospodium Bossa Nova ruimschoots gevuld. Down The Rabbit Hole is net begonnen, en er zijn duidelijk genoeg mensen die liever in de schaduw naar de subtiele elektronische liedjes van Tessa Douwstra en haar band luisteren, dan deze bloedhete dag gelijk al beginnen met een knotsgekke fuif bij Kokoko!. Maar houden LUWTENs onderkoelde, nachtelijke songs zich staande in deze verzengende hitte?

Al snel blijkt van wel. Die zachte grooves laten zich moeiteloos opwarmen, en krijgen de ruimte om langer op te bouwen en door te dansen. Soms een meeslepende roffel, ingetogen maar daarom juist retespannend. Of een puntige stilte middenin een liedje, om daarna meteen weer in die groove terug te vallen. LUWTEN laat precies op de juiste momenten los, om dan de stilte weer stevig vast te pakken. Het viertal op het podium kijkt elkaar breed lachend aan. Het publiek, dicht tegen elkaar geplakt op de banken tussen de bomen, wiegt zachtjes met de schouders heen en weer. Terwijl Tessa en haar bandleden hun glasheldere harmonieën zingen, vliegen de bellenblaasbellen door de lucht. Down The Rabbit Hole houdt van gekte, maar soms zit de magie juist in deze kleine idyllische hoekjes.

HET MOMENT
Tegen het einde van de set legt Douwstra haar gitaar naast zich neer voor een nog onuitgebracht nummer, het meest dansbare liedje uit de set. Dansen doet ze dan ook, soepel en onbevangen, zoals ze de hele set al is geweest. En dan komt de gekte van Down The Rabbit Hole op magische wijze ineens onze kleine oase binnendringen. Onder luid applaus dansen er drie mensen met Tessa mee. En dan vijf, en dan tien. Voor het podium, erachter, staand op de banken. Het halve veld stort zich in een dansfeest. Tussen de stampende voeten stijgt het stof in grote wolken op, alsof iemand besluit dat deze dansvloer een rookmachine verdient. Zo bezorgt LUWTEN – juist het subtiele, tedere LUWTEN – dit gekke festival op dag één al een uitgelaten, waanzinnig, magisch moment.

Meer #dtrh18 in ons dossiervol recensies, concertregistraties en sfeervideo's

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12