ESNS20: Floor Jansen wint de Popprijs 2019

Opmerkelijke winnaar lijkt prijs vooral te danken aan Phantom of the Opera-cover

Zangeres Floor Jansen heeft op Noorderslag de Popprijs 2019 gewonnen. De zangeres is sinds 2012 de leadzangeres van de Finse metalband Nightwish en was daarvoor twaalf jaar lang de onbetwiste frontvrouw van de Nederlandse band After Forever. Met de symfonische metalband vierde ze vooral over de grenzen veel successen, After Forever reeg de Latijns Amerikaanse tournees aaneen en was jarenlang een van Nederlands grootste muzikale exportproducten. De groep bracht zeven albums uit, waarvan de laatste op het grote Duitse label Nuclear Blast. After Forever stopte in 2009. 

Als beloning voor de behaalde successen in het buitenland met de grote Finse metalgroep Nightwish ontving Floor Jansen in 2018 de Buma ROCKS! Export Award. In interviews liet ze zich meer dan eens verbolgen uit over het gebrek aan bekendheid in Nederland. ‘Nederland is gewoon een kloteland qua muziek’, riep ze medio 2018 nog in NRC, dat haar 'de meest onbekende bekende zangeres van Nederland' noemde.

Afgelopen jaar leerde ook het grote Nederlandse publiek haar kennen via de deelname in tv-programma Beste Zangers, waar ze met Henk Poort een duet zong uit de musical The Phantom of the Opera. Het fragment werd op YouTube bijna 6 miljoen keer bekeken. Kennelijk ziet de jury dat als ‘de belangrijkste bijdrage aan de Nederlandse popmuziek’ van het afgelopen jaar, zoals de definitie van de Popprijs luidt. 

In die zin is Jansen nogal een opmerkelijke winnaar in het jaar dat De Staat geschiedenis schreef als Lowlands-afsluiter (met een show die zich kon meten aan internationale headliners), Duncan Laurence het Eurovisie Songfestival won met het behoorlijk smaakvolle ‘Arcade’ en outsider YoungKio records verbrak als producer van ‘Old Town Road’, de langstgenoteerde Amerikaanse nummer 1-hit óóit

Meer over Eurosonic Noorderslag in ons dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12