PP18: Neerlands favoriete romcomband BLØF is helemaal terug

Minder sentiment verpakt als wolken en golven

Dat BLØF twaalf jaar na hun vorige Pinkpop show uitgerekend nu terug is, zal niemand verbazen. De Zeeuwse band scoorde met ‘Zoutelande’ zijn grootste hit in tijden en is weer welkom bij de hoogmis van het Nederlandse festivalcircuit. Zo ervaart de band dat zelf, getuige de bescheiden praatjes tussendoor. Paskal Jakobsen vraagt zijn publiek zo hard mee te zingen dat de ‘grote bands’ backstage het ook horen. Maar Pinkpop zingt zonder aansporing al uit volle borst. 

BLØF speelt opvallend genoeg maar een liedje dat ze hier de vorige keer ook speelden, het lieflijke ‘Omarm’. Jakobsen laat de dames zijn eerste refrein meezingen, ‘want in de studio ging het makkelijk maar live lukt het me niet’. 2006, het was een fase waarin BLØF graag serieus genomen wilde worden als semi-alternatieve band. Inmiddels weet iedereen dat BLØF dat niet is. Het is een oer-Hollandse romcomband met de uitstraling van een stel Gooise vastgoedondernemers. Een van de populairste songs in de set vandaag is niet voor niets ‘Alles Is Liefde’, een liedje waarin BLØF zijn sentiment niet meer verpakt in wollige beeldspraak over wolken en golven. Al is die volks-chique backdrop nog wel classic BLØF, een hele muur van symbolen die er betekenisvol uitziet en er toch vooral voor de mooi staat. Maar BLØF verdient zijn plek ten volle. Hier staat een band die alles in Nederland gezien heeft, de routine heeft van een krantenpers, maar ook een oprechte gulle lach tevoorschijn tovert waar Pinkpop wel voor in is. 

HET MOMENT:
Natuurlijk is Geike Arnaert erbij, de voormalig Hooverphonic zangeres die haar zachte tongval leende aan ‘Zoutelande’, een liedje over een liefdeskoppel dat zonder geld in een oud strandhuis de hele wereld aan zit te kunnen. Als dat geen romantiek is. Opvallend dat zelfs een oeuvre-band als BLØF het fenomeen ‘de uittocht na de hit’ kent, als ze hun poging tot Kensington-galm ‘Later Als Ik Groter Ben’ inzetten.

Lees, kijk en luister meer Pinkpop 2018 hier

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12