Ray Fuego is weer ouderwets boos op Zwart

Maar het leukste is dat ene liedje dat ongegeneerd vrolijk is

‘Ik blijf liever positief, maar in reality ben ik altijd focking boos.’ Ja, op zijn nieuwe EP is SMIB-frontman Ray Fuego weer ouderwets boos. Op de wifi die niet werkt, de white washing in de wereld, de politie, de trein missen, lange rijen. En als een fascist een grote bek heeft, dan slaat Ray z’n kaak eruit.

Daar is eindelijk de EP (of mogen we album zeggen met 13 tracks in 44 minuten?) Zwart van Ray Fuego, waar de punk-rapper al maanden naar hintte. Nog altijd hoor je vooral stoffige beats en zijn superherkenbare flow bomvol codetaal (gelukkig hebben we daar inmiddels een woordenboek voor), maar Ray Fuego kijkt muzikaal wat breder: hij durft ook schaamteloos romantisch te worden, ‘Houthakker’ en ‘Six Feet Deep’ hebben gekke indierock-refreintjes en in ‘Pijpland’ zit een fraai outro. 

Maar het meest opvallend is slotnummer ‘Ik Leen Niet’, waar Ray een fruitig wijntje inschenkt terwijl hij zingt (echt zingt!) met als ondersteuning een zoetsappig soulbandje: inclusief vrolijk pianoriedeltje en zelfs een lichtvoetige saxofoon. Ongegeneerd vrolijk, en het is ook wel ’ns leuk om Ray zo te horen.

Ray Fuego komt 25 januari langs in 3voor12 Radio op 3FM om Zwart live te presenteren. Lees hier het uitgebreide portret dat we eerder maakten, waarin Fuego vertelt hoe hij alle systemen omver wil werpen en SMIB inzet als wapen voor gelijkheid. 

Meer #nieuwemuziek? Check hier ons dossier en hier de Spotify-playlist.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12