PP23: The Haunted Youth is er niet alleen voor de freaks

Belgische band pakt Pinkpop in met intense shoegaze en dreampop

'I feel like shit and I wanna die,' zingt Joachim Liebens binnen vijf minuten, strakke kop erbij, dikke galm op z'n stem. Hopsakee, da's eruit, op je bakkes! Om maar te zeggen: Liebens is een getroubleerde ziel, de frontman van de band uit Hasselt, een ontheemde misfit met een verleden in een jeugdinstelling, die in zijn melancholische liedjes de krasjes op zijn ziel bezingt. 

Maar luister eens? Die sprankelende synthpartijen en gitaarlijntjes? Daarin hoor je hoe hij het licht door de scheuren naar buiten laat. The Haunted Youth, de band waarmee hij nu keihard aan het doorbreken is (onze nummer één op Eurosonic, en binnenkort doet de band al de Grote Zaal van Paradiso aan!) maakt geen zware muziek. Integendeel: het is hele dromerige shoegaze en dreampop vol gelaagde synths, liedjes die in de verte wel een beetje doen denken aan het uitwaaierende van The War On Drugs, en aan DIIV, Beach House en Slowdive in een stoofpotje. Aangedikt door dikke wolken rook en indrukwekkende lichten die flitsen terwijl hij over het podium zwalkt, of wanneer z'n band headbangend in een instrumentale song gaat hangen. 

HET MOMENT:
The Haunted Youth songs hebben soms geen coupletten, refreinen zijn vaak herhaalde zinnen en een boel liedjes laten ze uitwaaieren in minutenlange instrumentale passages die bouwen aan intensiteit. En toch verslapt de aandacht niet, ze krijgen de handjes er zelfs mee omhoog?! Als ze daarna ook nog een lekker synthy, lichtvoetige cover van 'Walking On A Dream' spelen, is Pinkpop helemaal om. Handjes in de lucht, The Haunted Youth is hier niet alleen voor de misfits.

Kijk HIER het hele optreden terug.

NTR, VPRO en BNNVARA verslaan Pinkpop op 3FM, NPO2 extra en 3voor12.vpro.nl/pinkpop. Op TV (NPO3): zaterdag 17 juni (22-23:30 uur) en zondag 18 juni (20:15-23:15 uur).

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12