DTRH18: Wild protesteren met Kokoko!

Congolese protestmuziek laat de Fuzzy Lop gonzen

In het getto van de Congolese hoofdstad Kinshaha ontstaat langzaam maar zeker een rebelse, alternatieve muziekscene. Aan het geboortekribbetje staat Kokoko!. Met z’n vijven maken ze een vuist tegen de gevestigde orde van Congo, de verloedering van de steden en de groeiende kloof tussen arm en rijk. Ze weigeren ingedeeld te worden bij ‘Afrikaanse muziek’ of ‘wereldmuziek.’ Hoe het wél klinkt? Als bijzonder experimentele afrodance-hiphop.

Met hun furieuze, krachtige kreet ‘kokoko!’ stappen de vijf in gele jumpsuits het podium op, dat bezaaid is met zelfgefabriceerde instrumenten. Een deurklink die dient als koebel, verfblikjes en wijnflessen als xylofoon en twee blikken met een stok die een gitaar vormen waar Seasick Steve jaloers op zou zijn. Al vanaf de eerste minuut deinen de houten vlonders op de grond van de Fuzzy Lop op en neer. Kokoko! is een prima act voor op Down The Rabbit Hole. De act spreekt de meest vrijzinnige kant van de bezoekers aan en zorgt voor een vol uur aan ongegeneerd dansen en een gevoel van vrijheid dat ons nog drie dagen bij zal blijven. 

Dat de frontman nog wel aan zijn dans-moves moet werken en de rest van de band met lege blikken in de ogen de instrumenten bespeelt, geeft allemaal niks. Zelfs de taalbarrière verbreekt de betovering niet. Terwijl de frontman de band in het Afrikaans voorstelt, juicht het publiek op de gok. Als een band uit het getto van Congo al voor zo’n impact kan zorgen in een tent op Down The Rabbit Hole, is de impact van hun muzikale protest in de thuisstad nauwelijks voor te stellen.

HET MOMENT:
De eerst sitdown van het weekend is een feit. Het toppunt van de volgzaamheid van het publiek: we moeten net iets te lang knielen, al zittend ook nog klappen en dan op de meest suffe beat weer omhoog springen. Maar tot ver buiten de tent wiegen de heupen furieus heen en weer en wordt er luid geapplaudiseerd. 

Meer #DTRH18 in ons dossier vol recensies, concertregistraties en sfeervideo's

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12