Album van de Week (49): Siggy & D1ns

De meest urgente nieuwe Top Notch-artiest van het jaar

Van een paar singles maken vanaf een zolderkamerstudiootje naar een contract tekenen bij Neerlands grootste hiphoplabel Top Notch: Zandvoorts rapduo Siggy & D1ns kreeg het voor elkaar. Single ‘Rondjes’ werd al een bescheiden TikTok-hit, de remix van die track kreeg bijdragen van grootheden en labelgenoten DIKKE, D-Double en Kempi, en nu is daar debuut-EP Soldatenwerk, een collectie verhalen die gaat over wat Siggy & D1ns meemaken met hun vrienden – de soldaten

Met deze plaat bakent het duo hun muzikale territorium af met een eigentijdse mix van onder andere trap, West Coast hiphop en hiphouse, die de jongens aanvullen met haarscherpe praatrap en teksten die net dagboekfragmenten zijn. Dat het inmiddels geen zolderkamerwerk of een soundcloudprobeersel meer is, is duidelijk: voorheen rapten ze nog over een YouTube-beat, maar Soldatenwerk zit retestrak in elkaar en overal lijkt over nagedacht. Met zijn rustige raps vult D1ns de ijle en gevoelige zang van Siggy mooi aan tot een minimalistisch maar dynamisch geheel.   

En dat is niet gek, want Sigmar en Daan kennen elkaar van haver tot gort: als peuters kwamen de twee naast elkaar te wonen in Zandvoort en sindsdien doen de buurjongens (en dat zijn ze nog steeds!) van alles samen – vroeger was dat een balletje trappen op het plein, nu is dat samen rappen in de studio. Met een carrière op standje plankgas zijn Siggy & D1ns geen kleine jongens meer. Soldatenwerk voelt als een EP die reflecteert op die ontwikkeling, zowel positief als negatief: bekendheid, drank en drugs, vrienden in de bak, in de knoop zitten met jezelf, de liefde. 'Pillen & Wiet' is bijvoorbeeld een wel erg duidelijke poging om 'Drank & Drugs' naar 2022 te kopiëren, maar qua mood doet Siggy & D1ns eerder denken aan een post-New Wave-versie van The Opposites.

Zo is daar de track ‘Hoe Het Was’, die al ruim 2 miljoen streams te pakken heeft op Spotify. Het trapnummer reflecteert op hoe zorgeloos het leven vroeger was, en de moeilijkheden waar ze nu mee te maken hebben: ‘Soms wil ik terug naar hoe het was, mijn moeder die naar me schreeuwt, ik ging naar buiten zonder jas / Een assie in de pauze, beetje chaos in de klas’. Het duo ontwikkelt zich razendsnel, en daar komt dan ook de nodige stress en twijfel bij. De moeite met het volwassen artiestenleven komt in verschillende tracks, waaronder ook in ‘Laat’ aan de orde: ‘Die wijzer die blijft tikken, ik word wijzer met de dag / Leg de opties op een weegschaal, al die twijfels ben ik zat.’ Ondanks die twijfels is een ding zeker: we zijn de komende tijd nog niet van Siggy & D1ns af. In 2023 zijn ze te bewonderen op het Groningse showcasefestival Eurosonic Noorderslag. 

 

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12