Dit draaide Björk bij haar surprise dj-set op Le Guess Who?

IJslandse solliciteert naar baan als curator

Je zal maar weg gelopen zijn uit Cloud 9, na het optreden van ex-Battles voorman Tyondai Braxton. Niet wetende dat nog geen tien minuten daarna een van de meest bijzondere momenten uit de geschiedenis van Le Guess Who? zou plaatsvinden, daar in een van de kleinste zaaltjes van het festival. Er werd een dj-tafel opgetuigd, die vervolgens volledig aan het zicht onttrokken werd door torenhoge kamerplanten. En achter die planten verscheen vervolgens Björk, haar knotjes net zichtbaar vanaf het balkon. Een bizarre verrassing, want als er één artiest hoog op het verlanglijstje staat om nog eens te programmeren, dan is het de IJslandse pop-avantgardist. Liefst als curator natuurlijk. 

Björk belandde bij Le Guess Who? via modeontwerper Iris van Herpen en Salvador Breed, een van de curatoren van dit jaar. Natuurlijk is die jurk die de zangeres draagt door haar ontworpen. En dus staat ze een uur te draaien voor een zaaltje vol met gelukkigen. Hoe moeten we dat nou zien, die jungle op het podium? Arty farty? Vast. Maar ook gewoon praktisch. Stel je eens voor dat de IJslandse hier zonder takkenbos zou draaien, dan zou de hele zaal een uur lang met de telefoons omhoog staan. 

Is Björk een goede dj? Technisch gezien misschien niet, maar we krijgen in dat uurtje een fantastisch palet aan muziek langs, veelal spiksplinternieuw. Experimentele elektronica van Amnesia Scanner en Caterina Barbieri, een IJslands koor en een art gabber track, maar ook ondubbelzinnige pop en r&b van onder meer Koffee, Mary J Blige en Charli XCX. We verzamelden de Shazams voor je van deze wel heel bijzondere verrassing op de vrijdag van Le Guess Who? Enne, je bent geslaagd voor je sollicitatie hoor Björk, je mag volgend jaar curator zijn.

Meer Le Guess Who? Het grote verslag volgt na het weekend! Check hier ons dossier met heel veel achtergrondverhalen. 

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12