LL22: Eefje de Visser loodst Lowlands naar het einde van de avond

Weer een mijlpaal in de zegetocht

Pinkpop: hoogtepunt van het festival. Down the Rabbit Hole: hoogtepunt van het festival. En nu, spoiler, is Eefje de Visser weer een hoogtepunt op de eerste dag van Lowlands. En waarschijnlijk ook van het hele weekend.

Voor Eefje de Visser is de nacht al verschillende albums een belangrijke bron van inspiratie en verkent ze alle aspecten ervan. Vooral de zachtheid valt daarbij op. Tegen elke scherpe uithaal van de drummer, staan drie fluisterende climaxen waarin ze samen met haar achtergrondzangeressen harmonieën over het publiek heen uitstort. Tegenover elk moment van lichte verwarring in haar teksten, staan er meerdere van tevreden berusting. Verdwalen in het precies opgebouwde universum van Eefje de Visser hoort er ook wel bij.

Maar hoe kan de Gentse na deze alsmaar langer wordende zegetocht nog iets extra’s doen op dit gouden festivalslot? Het is niet eens nodig om op te schakelen. De metershoge fluwelen gordijnen gordijnen die de band omringen, de enorme spiegel die eerst als een maan opstijgt en vervolgens als een vuurtoren loom cirkelt: het is moeilijk om een recente Nederlandse show te bedenken die er beter uitziet dan dit. Dan is er ook nog die synchrome slow motion choreografie met haar achtergrondzangers. En daar zit dan toch het opschakelen bij ‘De Parade’: er komen vier dansers bij. Eerst staat De Visser als cultleider centraal, terwijl de rest naast haar marcheert. Iets later roepen de dansers weer die zachtheid op die als rode draad door de set loopt.

Ondertussen is het visueel zo overweldigend, dat je haast vergeet hoe belachelijk goed de band is. De paar mini-schoonheidsfoutjes zorgen er alleen maar voor dat merkt dat het toch echt live is. Zelfs de drumpartijen, die zo atypisch zijn dat elke andere act ze van band zou laten komen.

HET MOMENT:

Na een ietwat inwisselbare cover van  'Running Up That Hill', begint het met ‘Stilstand’ te suizen in de tent. Alsof er onweer aankomt, met extra witte lampen die als bliksem door de hele Heineken heen flitsen. Net als de hele show echt veilig voelt, trekt ze ons zo de storm in. Four Tet, Overmono en het geweld van Parrish Smith moeten nog komen deze avond, maar Eefje de Visser loodst het festival om 22u al naar het einde van de nacht. Precies op de plek waar ze twee jaar geleden op een leeg Lowlands terein optrad, toen haar gedoodverfde succestour samen met de hele cultuursector gecandeld werd. 

Meer Lowlands 2022 in het dossier


 

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12