Massive Attack lanceert plan voor groenere live-industrie

Onderzoek is precies op tijd klaar voor de herstart van de sector

Het kan haast geen toeval zijn, maar dat is het in feite wel: precies nu de live-industrie post-covid weer langzaam warm draait, komt Massive Attack met een uitgebreid plan om touren duurzamer te maken. Dat kan en dat moet, vindt de Britse triphopband. Of zoals Robert ‘3D’ El Naja zegt: ‘Zoals met alle klimaatproblematiek weten we eigenlijk precies wat we moeten doen, het is alleen een kwestie van ermee beginnen.’

De resultaten wijzen op een aantal zaken die artiesten zelf in hun tourleven kunnen veranderen, zoals het afzien van privévliegtuigen en serieus nadenken over hoeveel spullen je meeneemt. Maar een nog groter deel van de verantwoordelijkheid ligt volgens Massive Attack bij de grote promotors, die met zijn allen moeten zorgen voor de invoer van bepaalde standaarden die het voor artiesten makkelijker moeten maken om lichter en groener te reizen. Venues en festivals moeten daarnaast hun publiek stimuleren zo groen mogelijk te reizen, bijvoorbeeld door OV-opties zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Het vervoer op en rond festivalterreinen (bevoorrading, artiestenvervoer, etc) zou tussen nu en 2035 afgebouwd moeten worden tot nul CO2 uitstoot. Het volledige rapport is hier te lezen.

Massive Attack houdt zich al veel langer met klimaatproblematiek bezig. De band gebruikt al heel lang de visuals bij live shows om wereldwijde problemen aan de kaak te stellen. Dit concrete onderzoek naar de impact van touren op onder meer CO2-uitstoot startte in 2019, dus voor de coronacrisis het tourleven lam legde. Massive Attack ging daarvoor een alliantie aan met het Tyndall Centre for Climate Change Research. Ook in ons land bundelde een aantal boekingskantoren en managers recent de krachten om duurzamer touren op de kaart te zetten.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12