Documentaire De Nieuwe Gabbers laat veel meer zien dan mensen in trainingspakken

Veronique Engel volgde drie gabbers op weg naar Ground Zero

Kijktip voor de duffe maandag: de documentaire die Veronique Engel voor Vice maakte over een nieuwe golf aan gabbers. Daarin portretteert ze liefdevol drie liefhebbers van hardcore anno 2022 op weg naar het festival Ground Zero. In de documentaire volgen we Earlyvenus, Gabbahontaz en DJ Dissoactive, voor wie het harde gedreun een rode draad en uitlaatklep in hun leven is geworden. Engel laat via drie persoonlijke verhalen zien hoe hardcore verbroedert, en kan helpen met thema’s als dood en jeugdtrauma.

Na de befaamde parodieën van Gabber Piet en Hakkûhbar verdween gabber in de jaren negentig onder de grond, terug naar waar het vandaan kwam, uit het zicht van de media. En hoewel de schade van het negatieve stereotype met deze documentaire nog merkbaar is, krijgen we met De Nieuwe Gabbers een intieme kijk op de scene in 2022 – zonder nadruk op strak staan en Aussies. ‘Het gaat om de verbinding van die dreunende muziek. Drugs zijn niet belangrijk. Dat verhaal is al verteld’, vertelt Engel. 

Die verbinding zien we terug bij de familie van DJ Dissoactive, ook wel Youri, die door hardcore bij elkaar gebracht wordt na het nieuws dat zijn vader ongeneeslijk ziek is. Of Venus, die als vrouw van kleur haar plek in de scene heeft gevonden, en daarmee het stereotype dat alle gabbers racisten zijn teniet wil doen. 

De documentaire laat ook zien hoe een nieuwe digitale garde aan gabbers uit de grond is geschoten. Via TikTok en Instagram ontstaat er een stroming aan gabber-influencers, die een groot publiek bereiken met hun dansvideo’s. Niet iedereen is daar even blij mee: ‘Een deel van de oudere generatie is van mening dat gabbers die dansvideo’s maken op feesten daar niet horen. Het is voor die groep een plek waar ze kunnen thuiskomen. Likes en volgers horen daar niet bij’, zegt Engel. ‘Maar er zijn ook gabbers die het juist fijn vinden. Ze houden het gabbergevoel in leven en verspreiden het over een groter publiek.’

Bekijk hiernaast de documentaire De Nieuwe Gabbers.  

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12