Filmcomponist Ennio Morricone (91) overleden

Italiaan maakte honderden filmscores

De Italiaanse filmscore gigant Ennio Morricone is op 91-jarige leeftijd overleden. Dat melden Italiaanse media. De componist is verantwoordelijk voor honderden soundtracks, waaronder een aantal die de beroemde films zelfs overstijgen, zoals Once Upon A Time In The West en The Good The Bad & The Ugly. Morricone’s soundtracks gaven een geluid aan de succesvolle spaghetti westerns, maar hadden ook grote invloed op de filmmuziek in het algemeen. Morricone’s filmscores werden enorme kaskrakers, die wereldwijd hoog in de charts belandden.

'Het was een compleet ander geluid in de filmmuziek', aldus Henny Vrienten (Doe Maar) vijf jaar geleden toen 3voor12 een ode bracht aan Morricone. Vrienten componeerde zelf ook veel filmmuziek en is een groot bewonderaar van Morricone. "We waren in de jaren 60 gewend om naar zoetsappige Amerikaanse westerns te kijken met gedragen en epische hoorns als begeleiding, het was heel clichématig. En toen kwam daar opeens Morricone, met opvallende oerkreten, belletjes, surfgitaren en rare banjo's. Muziek die pást bij een wereld waarin je moet overleven. Het was een aardverschuiving en is inmiddels de norm geworden."

In een interview uit 2014 zegt Morricone over zijn eigen werk: ‘Vanaf het begin van mijn loopbaan ben ik ervan overtuigd geweest dat alle geluiden binnen het domein van de muziek vallen. Niet dat dat een nieuw idee was. In Frankrijk werd al met dat idee geëxperimenteerd. Men noemde dat “extra-muzikale geluiden”. Ook John Cage gebruikte dit idee van “niet-concrete muziek”. Ik woonde in 1958 een seminar van hem bij en na de eerste les die van hem kreeg, heb ik een aantal vrienden in Darmstadt bijeengeroepen. Daaruit is de Gruppo d’Improvvazione Nuova Consonanza ontstaan. Ik heb toen aan al mijn vrienden een geluid gegeven dat ze met hun stem moesten kopiëren. (Morricone doet voor:) ‘Oooeeeeh! aaarrrgh! brrrrrrr! En daarmee hebben we de originele instrumenten proberen te verkrachten. Er bestond in die tijd geen directe relatie tussen de componist en de uitvoerder, dat was een manco dat we hebben willen oplossen. Om op die manier je geweten als componist te zuiveren’.

Morricone bleef tot op hoge leeftijd actief. Hij tourde de wereld rond met een orkest dat zijn scores uitvoerde, met hemzelf als dirigent. In 2015 won hij zelfs nog een Oscar voor The Hateful Eight, een film van Quentin Tarantino. Tarantino, die graag helden uit het verleden eert, had al eerder muziek van de Maestro gebruikt in zijn dubbele epos Kill Bill. De laatste paar jaren kampte Morricone met gezondheidsproblemen, waardoor hij een aantal keren zijn shows moest afzeggen. Hij overleed na complicaties bij een val.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12