ADE18: Avant-gardistisch clubben in de Salon des Amateurs

Eigenzinnige Duitsers hebben een klik met Garage Noord

Ze hebben wel eens klachten gekregen bij Salon des Amateurs, de kleine bar slash club in Düsseldorf. Waarom er toch zulke depressieve muziek gedraaid moet worden. Maar als dat een probleem voor je is, glimlacht boegbeeld Lena Willikens, dan ga je je cocktail maar ergens anders drinken. Willikens keerde eerder tijdens een ‘record bag’ panel in de Brakke Grond haar platentas om met de andere vertegenwoordiger van de progressieve club: Vladimir Ivkovic, een man met een baard die de standaard hipsterlook overstijgt.

Depressief is een te oppervlakkige term voor wat je in de Salon hoort. Wat er werkelijk gebeurt is dat je house cultuur uitgediept hoort zonder soul, zonder de gezellige disco die veel dj’s als lijm gebruiken. Het gaat van krautrock tot percussieve tribal house tot typisch Duitse synth wave en elektronische psychedelica, vaak met een laag tempo. En inderdaad: zeker niet bedoeld voor een makkelijk avondje dansen.

In Amsterdam heeft Salon een likeminded plek gevonden in Garage Noord, een piepkleine club naast het Skatecafe. Het is er vanavond claustrofobisch druk - te weinig toiletten, zuurstoftekort, niets te eten - en de Libanese dj Rabih Beaini (vroeger bekend als Morphosis) onderstreept dat met een buitengewoon pittige set. Hij tript een percussieplaat over een chant-loop van Jerusalem In My Heart, hij smijt met tegenritmes en als hij de groove er net even in heeft zitten komt hij met minutenlang pulserende bas zonder kick. Maar hey, als het je niet aanstaat ga je je cocktail maar ergens anders drinken.

Vanaf drie uur nemen Willikens en Ivkovic het samen over, en hoewel ook zij soms buitenaardse platen tevoorschijn toveren, zetten ze gelukkig wel veel meer druk op de dansvloer. Na het diepe eerste uur beginnen ze aan een blokje uitzinnige rave platen, die in de meeste andere club als volkomen geschift zouden kwalificeren. Hier zijn het logische piekplaten. De grote glimlach van Vladimir Ivkovic is zelfs in het pikkedonker zichtbaar.

Meer ADE18 vind je in ons dossier 

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12