Tickets uitgestelde festivals en concerten nóg langer geldig

Festivals nu massaal voor de tweede keer uitgesteld

De regeling 'Bewaar je ticket, geniet later' wordt met een jaar en een maand verlengd. Kaartjes voor verplaatste evenementen blijven vanaf nu 26 maanden geldig. Dat heeft de evenementenbranche besloten, met steun van de ministeries van OCW en EZK en de Autoriteit Consument en Markt. Ook de geldigheid van vouchers wordt verlengd.

Het einde van de corona-crisis is nog niet in zicht, en daarom blijven concerten en festivals achteruit geschoven worden. Veel festivals uit het eerste deel van de zomer nemen de vlucht vooruit en claimen een datum in september. Het grote Defqon.1 kondigde gisteren zelfs aan helemaal naar 2022 te verhuizen. Dat levert evenementen een accuut probleem op: ze hadden tickethouders immers beloofd dat hun tickets 13 maanden langer geldig zouden blijven, tot een jaar en een maand na de oorspronkelijke datum. Die deadline komt nu in zicht, en dus dreigden organisatoren verplicht ticketgelden terug te moeten betalen.

Om accute cashflow problemen te voorkomen werd daarom vorig jaar de regeling 'Bewaar je ticket, geniet later' geintroduceerd. Tickethouders konden ervoor kiezen hun ticket voor een verplaatst evenement, concert of theatervoorstellig te houden of hun geld terug te vragen. Voor afgelaste evenementen konden ze een voucher ontvangen, die te besteden is aan andere evenementen. Ook is er een optie om te doneren. Veel bezoekers kozen er daadwerkelijk voor hun kaartje te houden, stelt de Alliantie Voor Evenementenbouwers. 'Bij verplaatste voorstellingen en evenementen houdt gemiddeld 80% zijn ticket, gemiddeld 14% wil een refund in geld, 2% wil een voucher voor een andere show, 2% doet een donatie. Bij afgelaste shows vraagt 63% een refund in geld, 24% wil een voucher voor een andere show; 11% doet een donatie.'

Gezien de enorme run op tickets van evenementen die nu in de verkoop gaan is de honger onder festivalgangers groot. Zo verkocht dance-evenement A State Of Trance in de Jaarbeurs in no time 50.000 tickets. De kans lijkt dan ook aanzienlijk dat veel fans ook bij een tweede verplaatsing van een jaar hun kaartje vast zullen willen houden.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12