PP18: A Perfect Circle heeft twee gezichten

Precies op de helft gaat het roer om en de vuist in de lucht

Eindelijk is A Perfect Circle terug. De groep rondom Tool-frontman Maynard James Keenan en Billy Howerdel werd opgericht in 1999, en leidde sindsdien een onregelmatig bestaan, met wisselende line-ups en lange periodes zonder nieuw materiaal. Keenan had het ondertussen druk met Tool en Puscifer, waarmee hij op Pinkpop 2016 een van de beste shows van het weekend gaf. Zo weird en waanzinnig wordt A Perfect Circle niet. Deze band is ingetogener, melodischer, eerder meditatief dan agressief.

Zo lijkt het de eerste helft van de set tenminste. Keenan – in lila pak, met paardenstaartjes en zwarte make-up rond zijn ogen – blijft achterop het podium staan. Hij stapt onrustig heen en weer, handen voor zich op schouderhoogte, alsof hij zich klaarmaakt voor een gevecht. Maar A Perfect Circle wil nog niet vechten, maar eerst bedwelmen. De songs, vrijwel allemaal in slepend midtempo, worden zonder opsmuk gespeeld. Vooraan staan de fans met de ogen dicht, volledig in trance. Voor de niet-ingewijde bezoeker op de rest van het veld heeft het alleen niet diezelfde aantrekkingskracht. Die wil toch meer vuur zien.

En dan, bijna exact op de helft, gaat er een knop om. 'Thomas', een nummer van het eerste album, sleept je mee in z'n ongebruikelijke ritmiek, en barst vervolgens open als een onweersbui. 'TalkTalk' is live dieper en duisterder dan hij op het nieuwe album klinkt, met een doomy gitaargeluid waar je een boom mee door kunt zagen. Voor het eerst schreeuwt Keenan alsof hij niet anders kan, en schieten er over het hele veld handen omhoog. Als je het eerste half uur je ogen dicht had, staan ze nu wijdopen, en krijs je luidkeels Maynards oerschreeuwen mee.

HET MOMENT
Na een ongedwongen cover van AC/DC's 'Dog Eat Dog', opgedragen aan Malcolm Young, is het publieksfavoriet 'The Outsider' die het veld inpakt. Hierin komen de twee gezichten die A Perfect Circle vandaag toont samen: van hypnotiserend en onderkoeld groeit de afsluiter tot een genadeloze ontknoping om mee te brullen met trillende knieën en de vuist in de lucht.

Volg Pinkpop op de voet in het dossier

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12