30 Jaar Dutch Dance bekroond tot Meesterverteller 2018

Jaarlijkse prijs Stichting Verhalende Journalistiek uitgereikt aan regisseur

Regisseur Sacha Vermeulen is door Stichting Verhalende Journalistiek bekroond tot Meesterverteller 2018. Ze ontvangt de prijs voor het hele multimediale project 30 jaar Dutch Dance, waarvan zij de documentaire regisseerde en dat verder bestond uit de uitgebreide website met zowel nieuw als archiefmateriaal, en de podcast serie Rewind.

Elk jaar kiest Stichting Verhalende Journalistiek de tien beste verhalende producties uit Vlaanderen en Nederland. Dat kan gaan om geschreven artikelen, audio- en videoreportages, documentaires en websites. Dit jaar werden er onder andere verhalen uit het Parool, De Groene en Vrij Nederland, een podcast van VRT en enkele documentaires bekroond. Lees hieronder het volledige juryrapport.

Toelichting Jury:
‘Wat. Een. Verhaal. Of juister: wat een rijkdom aan verhalen, deze 30 Jaar Dutch Dance die de VPRO maakte. Documentairemaakster Sacha Vermeulen klopte bij de VPRO aan met het idee voor een documentaire. Dat werd met zoveel enthousiasme ontvangen, dat ze er samen met Paula van den Elsen en Maarten Slagboom (eindredactie), Arne van Terphoven (redactie), Atze de Vrieze en Ralph-Hermen Huiskamp (podcast) en Sander Kerkhof (redactie website) een multimediaproductie van kon maken.

En wat worden al die verhalen fantastisch verteld en prachtig vormgegeven. In een interactieve tijdlijn, in long form video, in podcast. Telkens in het medium dat het onderwerp het beste dient. Hier zijn bovendien makers aan het werk die excelleren in hun media, en in de vertelvormen die ze hanteren. Makers, ook, die hun onderwerp écht graag lijken te zien. Dat voel je in vrijwel elke interface, elke grafiek, elke noot muziek, elk shot.

Alles is zo goed doordacht en met zoveel zorg uitgewerkt dat het allemaal vanzelfsprekend lijkt. Vanzelfsprekend neemt de interactieve, heerlijk navigeerbare tijdlijn de vorm aan van kleurige volumebalkjes. Vanzelfsprekend start bij het scrollen vanzelf de bijbehorende muziek. Vanzelfsprekend wordt het allemaal fantastisch verteld. Vanzelfsprekend wordt het allemaal geweldig goed gekaderd, en in in zijn tijd en plaats gezet, zonder dat het ooit belerend wordt, of saai.

Vanzelfsprekend is niets van dat alles vanzelfsprekend, en is het het resultaat van heel hard en heel betrokken werken. 30 Jaar Dutch Dance is niet zomaar een digitaal naslagwerk over de geschiedenis van 30 jaar elektronische muziek in Nederland. Het is een digitaal monument. Een dat fascineert. Zelfs wie weinig of niets met het genre heeft. Grote, grote klasse.’
 

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12