DJ Lady Aida (63) overleden

Eindhovense dance pionier was ook aanstekelijk blogger bij 3voor12

De goedlachse en hyper enthousiaste dj Lady Aida (63) is overleden. De Eindhovense artiest was er eind jaren tachtig als een van de allereersten bij en gold als een vlammende missionaris van de house en techno. Lady Aida werd geboren als Aida Spaninks en groeide op in Eindhoven, waar ze eind jaren tachtig een van de voortrekkers van de nieuwe muziekstroming werd. Ze had haar eigen clubavond in Effenaar en draaide op festivals als Pinkpop en Lowlands. En: ze was jarenlang een aanstekelijke blogger bij 3voor12 onder de naam Rebelbass.

Ron van der Sterren, die in die jaren - van 2003 tot 2009 - bij de VPRO werkte, herinnert zich de stukjes die Aida bij hem aanleverde nog heel goed. 'Het was de begintijd van het bloggen, en Aida kreeg haar eigen hoekje. Wat 3voor12 in de breedte deed, deed Aida voor de dance. De ene keer schreef ze drie zinnen over een release, de andere keer een Joost van Bellen-achtig epos. Techno grootheden als Jeff Mills kwamen in haar stukjes voor als de matties waarmee ze op het podium stond.' Het archief van Rebelbass blog is niet meer te vinden bij 3voor12, maar heeft nog wel een plekje.

Lady Aida stond bekend om haar ruwe, spannende manier van draaien. Later gaf ze nog wel eens af op de golf Nederlandse mega-dj's, die de house cultuur in haar ogen terugbrachten tot handel en marketing. Met die spirit startte ze na haar actieve clubcarrière in Eindhoven een dj school, waar naast de techniek ook de geschiedenis hoog op de prioriteitenlijst stond. 'De kinderen die ik tegenwoordig les geef, denken allemaal dat het ooit met Tiësto begonnen is,’ zei ze in 2018 tegen 3voor12.

Volgens Ron van der Sterren benaderde Lady Aida hem in april van dit jaar met het slechte nieuws dat ze uitbehandeld was, borstkanker. 'Ze zei: ik wil nog één keer iets doen', vertelt hij. 'Het afgelopen half jaar zijn we gaan denken: wat dan? We gaan niet zielig lopen doen, zei ze. Daar krijg ik geen energie van. Zo was ze op elke afspraak. Knallen, hoe krijgen we dit voor elkaar, waar halen we geld vandaan? Een hele happening elke keer. Ik kreeg er energie van, en ik zag dat dat ook voor haar gold.'

Het resulteert in een kunstproject dat 4 oktober, bij de afscheidsceremonie van Lady Aida in Eindhoven ten doop gehouden zal worden. De plechtigheid is wegens corona maar beperkt te bezoeken, maar er zal een livestream naar het project gepresenteerd worden. 'Noem het een laatste release party.'

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12