Keaton’s nieuwe sound Keaton’s nieuwe sound

Middelburgse band over hun 2016 tot nu toe

, Loek van der Linde

Keaton’s nieuwe sound

Middelburgse band over hun 2016 tot nu toe

Loek van der Linde ,

Het is een tijdje stil geweest rond Keaton. 6 januari traden ze voor het laatst op in De Piek, waarna ze zich terugtrokken in de studio samen met PopAanZee-coach Sven Figee (Sven Hammond). Een paar weken terug werd ineens aangekondigd dat de nieuwe single 17 september in De Spot in Middelburg gereleased zal worden. Tijd voor een interview. 3voor12 Zeeland ontmoet Keaton in zijn oefenruimte, waar de bandleden net alle instrumenten aan het uitpakken zijn.

Het is al even terug dat we iets van jullie gehoord hebben. Hoe is het met jullie?

Daniël Lokerse (gitaar): “Eigenlijk erg goed! We hebben het afgelopen half jaar samen met Sven veel gewerkt aan onze nieuwe sound. Uiteindelijk hebben we een aantal vette nummers geschreven, waarvan eentje onze nieuwe single is geworden." 

Hoezo een nieuwe sound?

Maxim Ventulé (zang): “We hebben altijd een heel breed geluid gehad met veel funk, pop en rock door elkaar gemengd. Toen wij bij onze eerste ontmoeting met Sven wat nummers speelden, was hij erg te spreken over onze rockkant. Die vond hij zo goed dat hij ons meer die richting in ging loodsen.”

Bob Leynse (toetsen): “Ook kwamen we er achter dat zanger Maxim veel beter ging zingen als hij zijn basgitaar weglegde. Ook is hij dan creatiever in het verzinnen van zanglijnen en melodieën. Omdat Maxim zijn bas weglegde, hebben we er een MOOG bass synthesizer bijgehaald om toch die lage noten in de muziek te houden.”

Ventulé: “We hebben gemerkt dat we het geluid van een basgitaar wel vetter vinden, dus 17 september zullen we wel met een bassist spelen. Maar op de single hoor je de MOOG.” 

Keaton, Klomppop 2014

Keaton, Klomppop 2014

Jullie zeggen dat Sven jullie een nieuwe richting heeft ingestuurd, hoe verliep de samenwerking?

Lokerse: “Het was wel even wennen. Hij is erg eerlijk en daarom soms ook best streng. We zijn ongeveer een keer per maand bij elkaar gekomen, waarbij we elke keer een plan maakten voor de volgende keer. Toen we onze single samen met Sven bijna af hadden, haalde hij Roland Dirkse (bekend van o.a. Anouk) erbij en hebben we de single afgemaakt. Samen met Roland gingen we toen echt op zoek naar de goede geluiden voor elk instrument en hebben we uiteindelijk opgenomen in de Marmalade Studios in Delft.”

Hebben Sven en Roland veel invloed gehad op hoe jullie je muziek maken?

Ventulé: “Best wel. Eerst schreven we nummers zo veel mogelijk in één keer. Als we er dan niet helemaal uitkwamen, begonnen we aan een heel nieuw nummer. Zo bleven veel ideeën eigenlijk een beetje liggen.”

Tim van den Hoven (drums): “Sven is meer iemand van de puzzelstukjes. Hij kan zo uit tien nummers melodieën en beats halen en daar dan een nummer van maken. Daarmee zijn we ook veel bezig geweest en het heeft onze manier van schrijven veranderd. We maken nu echt nummers door te jammen en gewoon van alles te proberen.”

Lokserse: “En dat terwijl we jammen een jaar geleden zagen als een beetje geinen voordat het ‘echte’ werk begon.”

Ventulé: “Soms was het ook best zwaar hoor, dan hadden van we van 10.00 uur tot 22.00 uur in de studio gezeten voor de single en kwam Sven ineens nog met een opdracht dat we voor morgen nóg een nieuwe tekst voor het refrein moesten verzinnen. Terwijl we er al tig hadden liggen…”

Dat klinkt best heftig.

Leynse: “Voor ons werkte het,  we vonden het wel fijn. Hij is ook niet alleen maar streng, hoor; we hadden voor 20 euro een orgeltje op de kop getikt in Wolphaartsdijk en toen Sven die hoorde, vond hij die helemaal te gek. Hij reed gelijk naar huis om zijn Lesliespeaker op te halen, zodat dat orgel nog veel vetter klonk. Dat is nu misschien wel dé sound van onze single, haha!”

Hoe zien jullie het komende halfjaar tegemoet?

Van den Hoven: “Lekker veel spelen. We hebben een set van ruim een uur aan naar onze mening hele goede muziek. We hebben al even moeten wachten voor we onze single konden releasen en nu zijn we er helemaal klaar voor. We hebben met een heel vet bandje uit Breda – There There – kunnen regelen dat we samen wat shows spelen, zij doen ook het voorprogramma in De Spot.”

Ventulé: “Misschien dat we binnenkort weer de studio in duiken, maar voor nu: kom maar op met die shows!”

Keaton speelt 17 september in De Spot in Middelburg. Zaal open om 21:00 uur, aanvang om 21:30 uur. Voorprogramma: There There.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland