Record Store Day 2016 in Zeeland: De highlights

Van Spinvis tot PEER

Joris van Moort ,

16 april 2016 staat wereldwijd bekend als Record Store Day. In vrijwel elke platenzaak vinden vandaag optredens plaats en brengen artiesten exclusieve uitgaves uit op vinyl. Hier een overzicht van de activiteiten in Vlissingen, Middelburg en Bergen op Zoom.

De Record Store Day begint al vroeg in Middelburg. Voor de muziekliefhebbers die als allereerste hun exclusieve uitgaves willen inslaan, speelt de Middelburger Peetman in de gang bij De Drvkkery. Later speelt hij nog in Robuust. Bij De Drvkkery ligt vandaag de nadruk op ruim tweehonderd exclusieve uitgaves. Later op de dag zijn er nog optredens van het Belgische Krankland en het Amsterdamse jazz/rock trio Kapok. 

In Vlissingen hebben ze in Boekhandel ’t Spui minder geluk. Een week voor aanvang zegde Danny Vera zijn gig af. Naast een grote selectie lp’s spelen vanmiddag de Zeeuws Vlaamse Sweet Lord Animals. Helaas moet ook Adam & The Relevants afzeggen wegens autopech in de buurt van Bergen op Zoom. PEER sluit Record Store Day in Vlissingen af, als vervanger van Danny Vera. 

Platenzaak De Waterput in Bergen op Zoom is met acht acts vandaag de grootste als het gaat om optredens in Zeeland en omstreken. We zien ‘s ochtends een groot publiek genieten van Danny Vera, die al snel doorgaat naar twee andere optredens elders in het land. In de line-up staan veel bands uit België, zoals Marble Sounds en Tiny Legs Tin. Beiden geven staan voor een intiem publiek. Halverwege de dag komt Bent van Looy langs met zijn digitale piano. Helaas stopt hij zijn gig eerder, in verband met technische mankementen aan zijn authentieke instrument. Uiteraard kunnen bezoekers urenlang snuffelen tussen vinylplaten en CD’s, die meermaals over de toonbank vliegen. Voor het instrumentale krautrock zijn de heren van Go March uit Antwerpen afgereisd. Nummers van ruim tien minuten nemen de bezoekers mee naar hun eigen wereld. Het gros van het publiek komt aan het eind van de middag terug voor Eefje de Visser, ambassadeur van Record Store Day in Nederland en België. Ze speelt een aantal tracks van haar recent uitgebrachte album ‘Nachtleven’. Voor een dosis poëzie is Spinvis afgereisd. Diezelfde avond speelt hij tijdens PUUR in Gebouw-T. Een set waarin hits als ‘Kom terug’ en ‘Oostende’ de revue passeren. Als laatste spelen The Sore Losers. Speciaal voor De Waterput geven ze, ondanks dat ze gisteravond nog in een uitverkochte AB in Brussel stonden, een strakke gig weg. 

De platenzaken in Zeeland leven als geen ander en dat blijkt dan ook met een dag als vandaag.