Duke John heeft een missie

Popprijs smaakt naar meer

Esther Kenters ,

Het is vrijdagavond en Gebouw-T is gevuld met middelbare heren en een paar verdwaalde dames. Duidelijk isdat het publiek voor de hoofdact van de avond naar Bergen op Zoom afgereisd is. Aan de nog jonge band Duke John de twijfelachtige eer de zaal op te warmen. Nadat het intro ingezet wordt met behulp van de laptop, nemen Jannes van Kaam (20), Tristan van Selm (18) en Jens Wiercks (20) vastberaden hun posities op het podium in.

Als Van Kaam (zang, gitaar) scheurend zijn gitaar inzet en bijval krijgt van Wiercks (drums, zang) en Van Selm (basgitaar) in het openingsnummer ‘Never Go Back’, wordt meteen duidelijk dat de zaal met zwaarder kaliber te maken krijgt dan op het eerste oog verwacht. Duke John heeft er zin in!
 
Na het wat rustigere ‘Lose Your Mind’ neemt de band even de tijd om een laatste eer te bewijzen aan de dag ervoor overleden Armand, met wie ze een half jaar geleden nog optraden tijdens WoodTstock. Een bijna vuige versie van ‘Shine On You Crazy Diamond’ volgt.
 
Met veel enthousiasme knalt Duke John haar repertoire de zaal in en het publiek raakt langzaam onder de indruk van de drie jonge honden met hun stonerrock. De band produceert een bak vol herrie in de oude traditie van de rock zoals we die kennen uit de fantastische jaren 70. De single ‘Spinning Around’ wordt goed ontvangen en als Van Kaam voor het laatste nummer vraagt of het publiek naar voren wil komen, reageert men gewillig. Duke John heeft wederom de aandacht weten te trekken én vast te houden in Gebouw T.
 
Na afloop had 3voor12/Zeeland nog een kort gesprekje met de heren;
 
Allereerst feliciteert 3voor12 de band nog van harte met het winnen van de Utrechtse Popprijs afgelopen maand. Zanger/gitarist Van Kaam glundert en zegt erg blij te zijn met de prijs. De band ziet de overwinning als een kans om weer een stapje verder te komen. Hij vertelt: ‘Het gaat best goed met de band en doordat we dan zo’n prijs winnen, kunnen we ook weer verder werken aan nieuwe muziek. Daarbij komt dat we ook een goed contract af hebben kunnen sluiten met een onafhankelijke boeker zodat we veel op kunnen blijven treden. Misschien gaan we volgend jaar zelfs in Duitsland touren!’
 
Wat nieuwe muziek betreft, zijn er plannen om een nieuw album op te nemen. Drummer Wiercks: ‘We willen komende zomer graag de studio in om een volledig album op te nemen. Dat wordt dan onze eerste echte plaat en daar hebben we onwijs veel zin in. We willen goede nummers schrijven en veel aandacht besteden aan de productie, maar ook bijvoorbeeld aan het artwork. Maar natuurlijk staat de muziek centraal. We willen een volwassen album maken waar we als band trots op kunnen zijn!’
 
De heren studeren daarnaast ook nog alle drie in Utrecht. Uiteraard muziek; Van Kaam en Van Selm aan de Herman Brood Academie en Wiercks aan het Conservatorium. Muziek maken is een missie en die neemt de groep heel serieus.

Gelukkig is daar tijdens de optredens weinig van te merken. Het enthousiasme spat van deze rockband af. Zo jong ze misschien mogen zijn, zo ‘oud’ klinkt hun muziek. Elke keer als Van Kaam begint te zingen, is het onmogelijk om niet minstens één wenkbrauw op te trekken wegens onverwacht genoegen om zijn rauwe geluid. Het trio trekt met het grootste gemak alle registers open en weten een fijne mix van melodie en ruig gitaarwerk te produceren die zeker een doelgroep zal weten te vinden. Het is uitkijken naar het nieuwe album én het moment dat Duke John landelijk opgepikt wordt. Want dat mag toch zeker wel de missie zijn van deze Bergse superrockers in wording.