VR15: Tout Va Bien gaat solo op Vestrock

Om te huilen zo mooi

Tekst: Emily Griffiths Foto's: Andre Joosse ,

Jan Wouter Van Gestel doet het vandaag alleen. De man uit het Belgische Mechelen werd in 2013 razend populair als laureaat van ‘De Nieuwe Lichting', een zoektocht naar nieuw, jong talent van Studio Brussel. De eerste, grijsgedraaide single van Tout Va Bien werd ‘If You Go Away’, een cover van Jacques Brels ‘Ne Me Quitte Pas’. Dat nummer staat vandaag niet op de setlist, maar wel een andere selectie die voornamelijk uit splinternieuw debuut ‘Kepler Star’ werd opgevist.

Die plaat is vernoemd naar een supernova, een ster waarvan de explosie enkele honderden jaren geleden even het hele heelal heeft opgelicht. Hoge verwachtingen dus en laat Van Gestel die vandaag net helemaal waarmaken. Want hoewel de man op plaat wordt geflankeerd door een hoop gitaren en elektronica, is deze set – die uitsluitend op piano wordt gespeeld – werkelijk bloedmooi.
 
De tjokvolle Living tent geniet met volle teugen en is doodstil wanneer de zanger gevoelig, maar haarscherp nummers brengt als ‘So This Is A Goodbye’, ‘Sunrise’ en ‘Old Love’. Bovendien gaat de one man show nooit vervelen, wat enkel getuigt van een torenhoog muzikaal niveau en rake songs. Het is dan ook bijna onnodig te zeggen dat de applausmeter minutenlang in het rood ging na afsluiter ‘This Fight’.  
 
Tout Va Bien toont zich hiermee onverwacht als een van de absolute uitschieters van deze editie aan de Vest. Het is een hype die rond de band heerst, maar dan toch een terechte!