VR15: Helsinki all stars krijgen de Living recht

Onbekend is niet onbemind

Tekst: Emily Griffiths Foto's: Kelly Thans ,

‘Wallace Vanborn, kent ge die? Ja, die hebben moeten afzeggen omdat ze ziek waren. Ze waren de avond ervoor met ons op stap geweest, en ja, de rest moet ge zelf maar verzinnen.’ Aha, meteen een mysterie minder in de wereld. Nu wordt immers duidelijk dat Helsinki ook uit Gent afkomstig is, bestaat uit een reeks vooraanstaanden uit de Belgische rockwereld en dat ze dus minder onbekend zijn dan op voorhand gedacht.

Het moet de reeks namen zijn geweest die zoveel volk naar de Living tent trok. Helsinki bestaat namelijk uit Thomas (K’s Choice en Arno), Pim (Tommigun en Thou), Joos (Statue en DVKes) en Ace Zec (producer van onder andere King Hiss en Diablo Blvd en drummer van Nailpin), en dat zijn prominenten die al het een en ander hebben waargemaakt. Hoe dat dan samen klinkt? Goed, meer dan goed zelfs. Het viertal doet iets dat het midden houdt tussen The Strokes, Yeah Yeah Yeahs en Queens of The Stone Age en dat wordt best gesmaakt in Hulst.
 
Vanelslander en co scheuren er hevig vandoor, maar stuiten na hun derde nummer al op de eerste horde. Dit publiek zit namelijk best gezellig bij elkaar in de tent en lijkt het ook daarbij te willen houden. Dat is buiten Helsinki gerekend, voor vierde song ‘Reason’ begint, hebben ze lekker iedereen recht gekregen en dat blijft ook voor de rest van de set het geval. Rechtstaand rockt het duidelijk beter en de band staat met zoveel plezier te spelen dat al snel een snaar bij de frontman breekt. Maar ook dat doet hem niks. Het viertal speelt gewoon in al hun muzikaal enthousiasme verder en overtuigt Vestrock noot per noot van hun kunnen. Dat wordt linea recta richting Jupiler stage volgend jaar.