VR 15: Giant Sand’s verjaardagsfeest

Hittegolven en klotsend koud bier

Tekst: Dennis de Waard Foto's: Martin Hol ,

Giant Sand bestaat dit jaar maar liefst 30 jaar, is intussen toe aan de derde generatie van de formatie, en dat wordt gevierd! Een heuse wereldtour staat gepland, en dus ook Vestrock wordt aangedaan. Het weer is bloedheet, het bier ijskoud. Vestrock, maak je maar klaar!

Howe Gelb, het boegbeeld van de band is de rust hem zelve als hij het podium betreedt, kijkt rustig om zich heen, begroet zijn publiek, en geeft zíjn band het startschot. Meteen is wel duidelijk dat hij de baas is. Hij bepaalt wat er gebeurt, zijn band gehoorzaamd. Het gaat er dan wel hard aan toe, maar er mist nog een bepaald gevoel van willen optreden. Zo staat de rest van Gelb’s band er een beetje als een zoutzak bij. Wat resulteert in een publiek dat afstandig blijft, en de voorkeur geeft aan lekker bakken in de brandende zon.
 
De country-formatie houdt voornamelijk via Gelb het badass-gehalte hoog. In een zaal zouden de scheurende gitaren voor een flinke pot opschudding kunnen zorgen, maar vooral de slide guitar houdt het gehele optreden in een laidback sfeer. De band is goed in de weer met hun gitaren, heel goed zelfs. Gelb is fantastisch bij stem, een voorbarig verhalenverteller en entertainmentschapentertainment schap stroomt door zijn aderen. Of er nu honderd man toekijken of tweeduizend, het maakt Giant Sand niets uit. ‘Shut your mouth and keep on rockin’!”