Buurtfeest Southpark Festival blijft groeien

Genieten van livemuziek, danceplaten en de zon

Tekst: Amanda Sturm Foto's: Joris van Moort en Laurien de Feijter ,

Al meer dan tien jaar is het Southpark Festival een begrip in Middelburg. Dit jaar is het voor het eerst dat het festival twee dagen duurt. Op de eerste dag staat een zestal bands geprogrammeerd op de mainstage, variërend van rock tot Nederlandstalig en blues.

Waar Southpark tien jaar geleden nog een klein buurtfeest was, is het de laatste jaren steeds groter geworden. Vlak bij de ingang is de housekamer te vinden waar lokaal dance talent tot middernacht plaatjes draaien. Loop je langs alle foodtrucks naar de andere kant van het veld, dan kom je uit bij de mainstage. Echosonic opent het festival voor een handjevol publiek. De vier heren waren al eerder bekend onder de naam Steady New Sounds. Nu een nieuwe naam en een nieuwe sound. Ze produceren aanstekelijke indierock met veel dansnummers en de band zorgt voor veel interactie met het publiek.
 

Prima achtergrondmuziek en een drukke housekamer

Het zonnetje laat zich af en toe zien en dat is de perfecte setting voor singer-songwriter Ed Struijlaart met zijn band. Zijn liedjes gaan over dronken zitten aan een hotelbar, een eerste verliefdheid en brandende huizen. Opvallend in de set is de cover ‘Sexy and I Know It’ van LMFAO. Mariëlla Tirotto & the Blues Federation is een bluesband met een vrouw op zang. Met haar rauwe stem weet ze echter het publiek niet echt te boeien. Het is een prima achtergrondmuziekje, maar anderhalf uur is wel wat lang.

Tegen de avond heeft het publiek wel zin in een dansje. Waar er ’s middags slechts een tiental mensen in de housekamer staat, is de tent ’s avonds helemaal vol. Over de hele dag draaien Lance & Donny, Twice as Wise, MISCHAA, Pep & Rash, RVB en Sparcoo hun platen. Op de mainstage is Marjon van Iwaarden haar Nederlandstalige nummers aan het zingen. ‘Spreek Vrij’ is haar nieuwe nummer, waarbij ze het publiek aanspoort met haar mee te zingen. Die laat zich echter niet zo makkelijk pakken. Uit Groningen komt Orange Skyline met zanger Stefan van der Wielen als eyecatcher. Zijn danspasjes passen goed bij de vrolijke indierock. Hitsingle ‘I Don’t Mind’ kun je kennen van 3FM, De Wereld Draait Door en VT Wonen, aldus de zanger. De fans vooraan zingen vrolijk mee.
 

Een avond vol covers

Coverband Crystal Dream verzorgt de rest van het avondprogramma. Als eerste een tribute aan U2. De band imiteert de sound van de Ierse band prima. Qua performance is het niet vergelijkbaar met U2. Op zanger Marcel Geven na, staan de bandleden wat stijfjes op het podium. Op de vraag of er ook veertigplussers in het publiek staan, barst een luid gejoel los. Vooral het wat oudere publiek geniet van de covers. Na een korte pauze gaat de band verder met covers van Top 40-hits en rock klassiekers. Het publiek zingt, danst en springt met de band mee. Het optreden is echter wat rommelig. Nummers springen abrupt over in andere nummers, loze kreten worden geroepen en de noten worden niet altijd gehaald. Muzikaal gezien kan het zeker sterker, maar een feest in Middelburg is het zeker.