Mdou Moctar sleept Middelburg mee in rockshow

Band uit Afrikaanse woestijn in stadstuin Kloveniersdoelen

André Joosse ,

Het was een bijzonder optreden afgelopen weekend. Mdou Moctar speelde in het kader van de Stadsfeesten in onze hoofdstad. De 30-jarige artiest woont in Niger en verruilde afgelopen weekend samen met zijn bandleden de woestijn voor de groene stadstuin van de Kloverniersdoelen in Middelburg.

Mdou Moctar brengt de muziek van de Touareg, de nomaden uit de Sahel. Samen met de bands Tinariwen en Tartit blaast Mdou Moctar deze oude folkmuziek nieuw leven in. En met succes: de band tourde al eerder door Westerse landen.
 
Tijdens het voorluisteren van dit concert horen we zweverige Afrikaanse zang met veel auto-tune over voornamelijk elektronische muziek. Het is dan ook een verrassing als op het podium een drumstel en gitaren zijn opgesteld. Als het trio aan zijn set begint, volgt een harde rockshow van formaat.
We horen spacey psychedelische dronerock, waarbij gitarist en drummer de basis leggen met hun repeterende en bezwerende ritmes. De Arabische zang van de frontman, in combinatie met zijn ruwe, uitgebreide gitaarsolo’s, maakt het compleet. Meer heeft de band ook niet nodig om een fantastisch concert neer te zetten.
 
Er is een gemêleerd publiek op het concert afgekomen. Muziekliefhebbers, cultuurfanaten, Afrika-kenners en toevallige bezoekers vullen de ruime tuin van de Kloveniersdoelen. Hoe veelzijdig de luisteraars ook zijn, de drie Afrikanen slepen het publiek mee in hun muziek, er wordt gedanst en genoten.