Een kleine acht maanden geleden werd er op Spectra een bandje aangekondigd als PEER (met alle slechte woordgrappen tot gevolg). Vier jonge gasten van zestien, zeventien jaar beklommen het podium. Met de single ‘Change Me’ op zak en een handjevol covers (‘Seven Nation Army’, ‘Sweet Dreams’) gaven ze een tof optreden weg. Helaas niet genoeg voor een finaleplek op Klomppop, maar dat is inmiddels al ingewisseld voor iets anders, iets groters: Concert At Sea. 3voor12 Zeeland zocht de jongens op in Middelburg en ging met ze rond de tafel.

De huidige bezetting, bestaande uit Gijs Teuwsen (zang/gitarist), Jesper de Jonge (gitarist), Bas Boudens (Bas op bas, lachen) en Renzo Rijn (drums), bestaat nu negen maanden. De toen nog naamloze formatie deed mee aan een wedstrijd bij Bax-shop en stond daar voor één open vraag: “Wat is jullie bandnaam?” In eerste instantie wilden ze gaan voor ‘Beer’, maar dat zou in het Engels gaan over bier en aangezien nog niet iedereen in de band zich daaraan mag wagen, hebben ze uiteindelijk de naam veranderd naar PEER. Een vlaag aan slechte woordgrappen tot resultaat. Rijn: “Er waren mensen die dan grapten dat ze een band zouden beginnen, om die vervolgens ‘Appel’ te noemen, of mensen die ons ‘toffe peren’ vinden. En dat we niet met appels te vergelijken zijn”. Teuwsen: “Stom genoeg blijkt die naam wel te blijven hangen, want hij is makkelijk te onthouden.” WFM Middelburg verwelkomde de jongens in de studio met, je raadt het nooit, peren. Ja mensen, deze band heet PEER, get over it.
 

Eerste optredens, POPAANZEE

Teuwsen: “Bij de eerste optredens (het gaat nu over Spectra, red) speelden we een hoop nummers die we ondertussen niet meer doen. We waren toentertijd nog heel erg aan het zoeken naar onze eigen sound, maar toen waren de nummers nog heel divers. We hadden een nummer dat een beetje klinkt als de Peppers, een ander nummer was een beetje aan de metal-kant.” Met de huidige single ‘Change Me’ lijkt de band intussen een eigen geluid te hebben gevonden dat meer neigt naar catchy britpop. Begin dit jaar gebeurde waar de band nog niet eens van had durven dromen. De Jonge: “We werden geselecteerd voor POPAANZEE. Een grote verassing, want we dachten dat we daar pas zouden zijn als we een jaar of vier zouden bestaan!” Dat traject van POPAANZEE begint ook langzaam zijn vruchten af te werpen. Ze mogen op dag twee van Concert at Sea het Umoja-podium openen, spelen op Weitjerock en zijn tijdens het Zeeland Nazomerfestival het voorprogramma van Jett Rebel. Teuwsen: “Toen we te horen kregen dat we Concert at Sea mochten doen, dachten we eerst dat we op het strand moesten spelen, en begonnen wel al te fantaseren dat we ooit op dat Umoja-podium zouden spelen. Toen kregen we de volgende dag te horen dat we écht op dat Umoja-podium stonden. Ja, dat is dan toch wel heel tof. Al staan we maar voor één man.” Ook heeft Peer Podium Z weten te winnen en Steenworp, waarmee de band zich heeft gekwalificeerd voor de Zeeuwse Belofte 2016.

Toekomst

Mocht de band dit festivalseizoen overleven, hopen de mannen nog voor de kalender 2016 aangeeft nog één, misschien twee singles uit te brengen. Tegen die tijd hopen ze ook al iets meer bekendheid te hebben zodat ze voorprogramma’s kunnen verzorgen van artiesten die een clubshow tour doen en festivalletjes te doen (Pinkpop wordt al lachend voorgesteld), maar niets is nog zeker.Logisch. Want een band die het in negen maanden tijd tot Weitjerock, Concert at Sea en een voorprogramma van de meest flamboyante rockster van Nederland weet te schoppen en ook nog de Buma Music Academy award krijgt voor Beste Schoolband van Nederland 2014, hoe moet je dan in godsnaam weten wat de toekomst brengt? De Jonge en Rijn gaan een muzikale opleiding volgen, wie weet wat dat voor de band kan betekenen? Eerst gaan de jongens, en ook wij, het publiek, nog genieten van de komende optredens, en van hun huidige single: