Middelburgse dj Jailo tourt door de U.S.A.

Een introductie van één van de headliners tijdens ‘Beat Trippin’

Matthijs Kouman ,

Jaimy Lageweg, artiestennaam Jailo. Deze geboren en getogen Middelburger studeerde onlangs nog communicatie en multimedia in Rotterdam en Breda, tot de dag dat de overtuiging hem meester maakte dat werkervaring hem meer oplevert. Hij besloot terug te keren naar zijn geboorteplaats en een sabbatical te nemen van een jaar. Op dat moment had niemand verwacht dat hij ruim een jaar later zou worden uitgenodigd voor een muzikale tour door de U.S.A. Hoe is dit zo gekomen? 3voor12 Zeeland vroeg raak en vat zijn verhaal voor je samen.

Muziek is voor Jailo altijd een uitlaatklep geweest de dagelijkse sleur van het leven te doorbreken. Met het software programma Fruity Loops maakte Jailo op de middelbare school al samples en creëerde hij beats voor klasgenoten die wilden rappen. De kwaliteit van de raps was niet al te best, maar des te meer was het voor Jailo een uitdaging zijn muziek instrumentaal verder te ontwikkelen. Via Soundcloud begon hij zijn muziek te delen en tot zijn verbazing downloadden steeds meer mensen en ook dj’s zijn muziek. Zo begon Jailo te beseffen dat er voor hem mogelijkheden in de muziek liggen. De eerste stap naar het dj-schap werd zo gezet. 
 

Dj Adrièn

Het lot is hem in deze tijd gunstig gezind. Op een dansschool leerde hij een meisje kennen die hem al snel voorstelde aan dj Adrièn, destijds bekend van het draaien van het genre dubstep in El Toro te Goes en die in onder andere in het Amsterdamse Paradiso heeft gestaan. Er ontstond een spreekwoordelijke klik tussen deze twee heren. Fruity Loops werd verruild voor het professionele Ableton en muziek krijgt een serieuze rol in het leven van Jailo. Ook daagde dj Adrièn Jailo uit een mix te maken voor het online radiostation dat hij samen met de Amsterdamse dj Boeboe runt. Deze mix werd zo goed ontvangen dat Boeboe aan Jailo vraagt of hij zijn producties zelf mag draaien. Een jongensdroom kwam uit: Jailo kijkt al jaren tegen deze artiest op. 
 

Cyclus

Doordat steeds meer mensen in aanraking komen met zijn muziek, ontstaat als het ware een onophoudelijk cyclus die zijn grenzen niet kent. Bijvoorbeeld een programmeur van de Social Club te Amsterdam hoort hem draaien tijdens Solar en wil hem graag boeken.
 

De eclectische stijl spreekt de programmeur erg aan. In het geval van Jailo: van jaren 80 disco tot jaren 90 house en hiphop, met hierin verweven hedendaagse trapmuziek. Wat op de dansvloer werkt, dat moet gedraaid worden, volgens Jailo. De meeste eer valt voor deze dj te behalen als hij mensen ziet genieten van een nummer dat hij draait. Pas dan slaat het nummer ook bij hem echt aan, dan gaat het groeien, dan werkt het. Zijn uiteindelijke streven is ooit de status van ‘Flying Lotus’ te bereiken: een artiest die het is gelukt volle zalen te trekken door alleen eigen producties draaien.

Moving Castle

Tegenwoordig speelt het digitale tijdperk een belangrijke rol in het maken van Jailo’s producties. Hij heeft bijvoorbeeld Kappa Kavi uit Dordrecht zelf benaderd via internet voor het produceren van het album ‘Asteroid’. Een baanbrekend album, dat weer via internet is opgepikt door het collectief ‘Moving Castle’ uit de U.S.A., waar ook het duo Vices uit Orlando op teert. Internationaal dance duo Major Lazer was ook enthousiast over het nummer ‘Soda Glaciers’. 

Tour in de U.S.A.

En zo nodigde Vices Jailo uit een tour in U.S.A. te komen doen. Dat sloeg de Zeeuw niet af en zo trad hij op in onder andere Orlando, Tallahassee, Gainesville, Atlanta, Leicester, Seattle, Detroit, Los Angeles, Dalles en Washington D.C. De meeste locaties waren groter dan Paradiso en drukbezocht. Het publiek ging overal volledig los. “Het is een onvergetelijke ervaring geworden”, zegt Jailo. Deze tour leidde ertoe dat er in september wederom een tour komt. Dan worden er alleen optredens gedaan aan de West Coast, te beginnen in Vancouver en als laatste halte Los Angeles.  

Toekomst

 Het nummer ‘We Bout It’ is een mooi voorbeeld van waar Jailo zich tegenwoordig mee bezig houdt. Dit is een nummer waar mensen ook thuis naar kunnen luisteren. Daarin wordt samengewerkt met een vocalist en trompettist uit New York. Eindelijk is de kwalitatief goede rapper gevonden die werd gemist tijdens de schooltijd.

Vervolgens werkt hij individueel aan een nieuw album met aanvullend een aantal video clips. Dit album zal een nieuw geluid bevatten, dat even wennen zal zijn, zo zegt hij het zelf. Voordat hij naar Amerika vertrekt, zal Jailo nog een show in zijn hometown weggeven.
 
Zaterdag 13 juni. Beat Trippin, De Spot in Middelburg. Aanvang 21.00 uur. Entree 7,50 euro.