Laatste optreden van Frank Fairfield in Kaffee ‘t Hof

Amerikaanse folk voert boventoon van hoge kwaliteit

Joris van Moort ,

Hij werd geroemd door The Guardian en stond in het voorprogramma van Fleet Foxes. Na het uitbrengen van twee studioalbums is het mooi geweest voor Frank Fairfield. Voorlopig is hij bezig aan zijn laatste tour door Europa, en speelt op deze zomeravond in Kaffee ’t Hof.

Terwijl de terrassen op de markt nog vol zitten en de avond valt in Middelburg, loopt Kaffee ’t Hof langzaam vol voor Frank Fairfield. De in blouse en pantalon gehesen zanger begint later dan afgesproken, maar dat mag de pret niet drukken. In een sfeervolle huiskamerachtige ambiance speelt de uit Californië afkomstige folkzanger vol allure en passie een anderhalf uur durende set. Hij begeleidt zichzelf met een banjo, viool en akoestische gitaar en doet dat erg goed. De 29-jarige zanger gaat terug in de tijd en neemt het publiek mee naar 1840 en laat de zaal luisteren naar traditionele folk, ook wel de traditionals genoemd. 

Tussen de nummers door vertelt hij kort waar hij vandaan komt, wat hij zoal speelt. Verder blijft hij ook op het podium in zijn schulp, wat hem wel weer siert. Een wereldreiziger die over de hele wereld toert, maar weinig verhalen vertelt aan zijn publiek. Geen Amerikaanse grappen of uitspraken tussendoor, maar alleen puur muziek maken. Zijn muziekspel is van zeer hoog niveau en bespeelt zijn instrumenten met verve. Halverwege een nummer versnelt hij het tempo om met een climax te eindigen. Zo heftig zelfs, dat zijn strijkstok op de grond valt en er een stuk vanaf breekt. Helemaal uitgeput neemt hij afscheid van het publiek, dat luid applaudisseert en meer wilt, maar na anderhalf uur kruipt de zanger weer terug in zijn schulp. Helaas zal dit de laatste keer zijn dat hij hier zijn muziek ten horen brengt  en naar verluid stopt hij definitief met spelen.