Blaudzun koploper in Gebouw-T

Band pakt uit met energiek optreden

Tekst: Rob Oudesluijs Foto's: Erik de Klerck ,

Met twee festivaloptredens op de agenda dit weekend(Down The Rabbit Hole en Rock Werchter) staat Blaudzun deze donderdagavond voor een intiemer publiek in Gebouw T.

Het is even na half tien als de zanger en zijn peloton van zes bandleden zonder voorprogramma het podium opstappen. De snelheid zit er meteen in, al blijft het publiek achter. Blaudzun probeert Gebouw-T mee te krijgen, maar de zaal fluit twijfelachtig mee tijdens ‘We Both Know’. De aarzeling in de zaal verdwijnt snel zodra de band vrij vroeg in de set een demarrage inzet met ‘Promises Of No Mans Land’ , Blaudzun’s grootste hit tot nu toe, en ‘Powder Blue’, de titelsong voor de film ‘Ventoux’, of zoals de zanger het nummer zelf noemt: De muziek die je hoort zodra je de bioscoop uitloopt.

Het is alweer meer dan drie jaar geleden dat Blaudzun, vernoemd naar een Deense wielrenner, voor het laatst in Bergen op Zoom was. Het was op 3 december 2012, een paar maanden na de release van het succesvolle album ‘Heavy Flowers’, dat de band voor een iets vollere zaal stond als vanavond. Ook vanavond brengt Blaudzun een aantal nummers van dit album. ‘Flame On My Head’ klinkt ijzersterk en ‘Elephants’ eindigt in de typerende, dreunende Blaudzun-cadans die ervoor zorgt dat de zaal zich loswringt van de vloer.

Met zijn laatste album ‘Promises Of No Man’s Land’ laat Blaudzun een energieker geluid horen dan voorheen. Een geluid dat naast zijn karakteristieke stemgeluid meer bepaald wordt door bombastische drums, elektrische gitaren en synthesizers. Dit is op het podium ook goed merkbaar. Met een ruime keuze aan instrumenten wordt er door de bandleden van instrument verwisseld. Bij nummers als ‘Hollow People’ en ‘ Streets of Babylon’ zorgt dit voor een aangename diversiteit die zowel oren als ogen prikkelen. In de eindsprint van deze avond laat Blaudzun, als fervent wielrenfanaat, nog een eigen geknutselde versie van de NOS Tourflits jingle  horen, zodat na een tijdrit van ongeveer anderhalf uur de band met ruime voorsprong de eindstreep heeft behaald.