Het begint een traditie te worden, de finale van bandwedstrijd Regioruis tijdens het Anywave weekend. De band Backroots moet helaas afzeggen, maar XENO vervangt. Het is een bijzondere mix van stijlen in de finale, maar wie wint de meeste stemmen?

Buiten volop zon, binnen een verstilde sfeer, met circa dertig aanwezigen in de zaal van Brogum, zittend op de grond. Kiki Hoefsmid bijt zaterdag aan het begin van de middag het spits af van de finale van RegioRuis. Met een prachtig Engels accent en liedjes die soms nog kleiner dan klein blijken te kunnen, weet ze haar publiek muisstil mee te nemen. Elke band speelt vandaag de Muse cover ‘Feeling Good.’ Kiki vraagt daarvoor drummer Ricardo op het podium. Bij het nummer 'You' van Daughter een wissel naar de elektrische gitaar. Sprookjesachtig is de sfeer die Kiki weet neer te zetten.

Daarna is het de beurt aan Deaf by Disco, met rock en stoner. Vorige maand wonnen ze tijdens Klomppop al de finale van Spectra, maar daarmee is RegioRuis nog geen gewonnen race. Ze veroveren al meteen de zaal met hun stevige sound en er wordt meegeklapt door het publiek, al is daar inmiddels een wissel geweest wat betreft doelgroep. Met een interessante opbouw en lekker in het gehoor liggende nummers is duidelijk dat Deaf by Disco er echt staat. Zelfs als de versterker te midden van het enthousiasme een klapper dreigt te maken op het podium, redt zanger Tim van der Meer de situatie koelbloedig.  

Jaimy Versteeg brengt ons weer in geheel andere sferen, met haar gitaar en prachtige liedjes. Melancholisch en tegelijkertijd glaszuiver, met een stem die bij tijden aan Selah Sue doet denken, maar met een ander randje.
 
Voor XENO is de verschijning op het podium van RegioRuis een verrassing- eigenlijk zou Backroots hier staan, maar die waren verhinderd. XENO mag, als runner-up van voorronde 4, vervangen vandaag, met een mengeling van black en deathmetal. Duistere klanken met aanzwellend orgelgeluid zorgen voor een geheel eigen verbintenis met het publiek, waarvan veel fans met bandgear. Zanger Ruben Willemsen grunt vanuit het diepst van zijn ziel en ondertussen is er alle ruimte voor interessante gitaarriffjes en mooi drumwerk. En ook ‘Feeling Good’ van Muse kun je grunten, blijkt vanmiddag. Al was het zingen van de intro nog even slikken. “Ik ga voor het eerst van mijn leven zingen,” zegt gitarist Tim Schaling bijna verontschuldigend. “We hoorden vier dagen geleden dat we hier zouden staan. Toch is het een eer om hier te mogen staan hoor. We hadden er meteen zin in. Tim (gitaar) en Ruben (zang, toetsen) zijn bijna opgegroeid op dit mooie festival.”
 
PEER heeft er al een zegetochtje op zitten dit jaar. Op zaterdag 27 juni staan ze op Concert at Sea, als winnaars van het bandcoachproject Pop aan Zee. Vrolijk, gezellig, fris; de zaal is vol en ze maken er een feestje van. De cover ‘Feeling Good’ van Muse krijgt bij hen een eigen draai, met reggaeachtig gitaarwerk, veel aandacht voor de dynamiek en een randje wat zelfs neigt naar dubstep. “Dat we Pop aan Zee gewonnen hebben, betekent niet dat we er vandaag niet helemaal voor gaan,” vertellen ze. “Het blijft altijd leuk, zo’n festival. Vooral de feedback die je krijgt bij zo’n finale vinden we belangrijk. Die is veel meer gericht en persoonlijk dan bij de voorrondes. En je leert natuurlijk ook van anderen. We denken vaak: “O, dat gaan wij ook eens proberen.”
 
Met: “We zijn de laatsten, misschien niet de besten, maar we gaan hard!” kondigt The Circle Remains zich aan. Ze beginnen met de Musecover, die ze mooi van groot naar klein weten te brengen. Grunge, emoties, en goede gitaarsolo’s. “Heb je weleens het gevoel dat je boos bent, niet zomaar, maar tot in het diepst van je lichaam?” kondigt zanger Kenny Weijgers het nummer ‘Rage’ aan, met een interessant dubbel ritme. Vervolgens wordt het knallen en de zaal in, om lekker met het publiek los te gaan.  
 

De jury: Act, Kwaliteit en Cover
Taymir sluit RegioRuis af, als een ‘cadeautje’ van RegioRuis en SMWO, in samenwerking met Anywave. Terwijl de Haagse mannen, bekend van hun hit ‘Aaaaah’ in de tent een lekkere show neerzetten, vergadert de RegioRuisjury ergens achteraf op het Brogumterrein. “Kijk, we hebben een speciaal puntenboekje gemaakt,” laat Nick Ball zien. “Zo kunnen we goed duidelijk maken wat we per onderdeel vinden en we noteren ons puntental gelijk tijdens het optreden, zodat we niet kunnen vergeten wat ons opviel.” De puntenverdeling wordt in het boekje ingevuld voor de onderdelen Act, Kwaliteit en Cover. “Kom, we tellen de punten nog één keer na, voor alle zekerheid,” besluiten Nick Bal, Jerome Bohg en Roland van IJsseldijk.

Ook presentator Mels Hoogenboom denkt achter de schermen hard mee, wanneer er een ‘probleem’ blijkt te zijn. Er zijn namelijk twee winnaars dit keer- XENO en The Circle Remains hebben een gelijk aantal punten. Hoe nu? Dan moeten ze maar echt allebei winnen, besluit de jury unaniem. De cheque van €250,- moet dan gedeeld worden, dat is het eerlijkst. Nick Ball: “De kwaliteit van de deelnemende bands wordt steeds beter. Dit jaar was er zoveel kwaliteit dat het moeilijker is een winnaar te kiezen. We letten op muzikaal niveau en kwaliteit en we vinden het belangrijk dat we groei zien.”

Aansluitend aan het optreden van Taymir reikt Mels Hoogenboom op het podium de prijs uit aan XENO en The Circle Remains. Hij probeert ter plekke de cheque in tweeën te breken, wat jammerlijk mislukt. De dolblije leden van beide bands worden sportief gefeliciteerd door de andere deelnemers en poseren glunderend met de geknakte cheque.