New York Ska-Jazz Ensemble zet De Piek op zijn kop

Vlissingen de enige Nederlandse plaats in wintertour van de band

Tekst: Albert Swart Foto's: Els Swart ,

Het is zondagavond en de Piek stroomt langzaam vol met ska-fans die uitkijken naar deze topband uit New York. Direct bij het eerste nummer van New York Ska-Jazz Ensemble gaan de diehard ska-fans (waarvan sommigen geheel in stijl uitgedost met Dr. Martens-schoenen en bretels) los alsof er een schakelaar wordt omgezet.

De New York Ska-Jazz Ensemble klinkt zoals een ska band behoort; strakke drums & diepe bass, kreunend orgel met honkytonk piano, gitaar accenten en een melodische blazerssectie. De kracht van deze multiculturele en internationale ska band is dat zij traditionele jazzstandaard zoals ‘Harlem Nocture’ en ‘Take 5’ ombuigen naar dansbare ska en rocksteady nummers.
 
Halverwege het optreden wordt op ‘Messege To You’ van The Specials ingezet en uit volle borst staat iedereen mee te brullen. Ook worden er samples van bekende tunes verwerkt zoals in het nummer ‘Elergy’ waar op het einde ‘Get Up, Stand Up’  zit met op dwarsfluit Rocksteady Freddie.
 

Het publiek vindt het prachtig en geniet van het samenspel van Rocksteady Freddie op tenor saxofoon en Kevin Batchelor op trompet, beide heren zingen en scatten de longen uit hun lijf.De Spaanse gitarist Alberto Tarin speelt met zijn heldere gitaarsound soepel rond het blazers geweld.Drummer Yao Dinizulu uit Ghana is bijna dikker dan zijn drumkit, zijn ska afterbeat met knallende snaredrum klinkt superstrak zoals het hoort.

Ska ontstond op Jamaica eind jaren 50 onder invloed van jazz en r&B van radiostations uit New Orleans.Uit die tijd spelen The Skatalites nog steeds zoals vorig jaar in De Piek waarvan ook NYSJE trompetist Kevin Batchelor deel uitmaakt.Uit deze oer-ska kwam het langzamere rocksteady waaruit weer de reggae in de 70’s ontstond. Hierna waaide de ska over naar Engeland de om begin jaren 80 via bands als Madness en The Specials Europa en de rest van de wereld te veroveren.
 
In de smeltkroes New York begon saxofonist Fred Reiter te spelen bij de skaband The Toasters waar hij de bijnaam Rocksteady Freddy kreeg. Daarna richte hij in 1994 het ‘New York Ska Jazz Ensemble’ waarbij het ska ritme werd gemixt met jazz standards wat verrassende en creatieve high energy ska opleverde. Het optreden van de New York Ska-Jazz Ensemble in De Piek te Vlissingen is het enige in Nederland wat betreft de Europese Wintertoer van de ska band.Helaas wordt De Piek bedreigt met sluiting, hopelijk komt de politiek tot besef dat de unieke programmering van De Piek een vaste waarde is op de culturele agenda van Vlissingen.