ZNF: Di-rect slooft zich uit op een rustige Nazomeravond

En Gork A27 speelt zichzelf omver

Tekst: Cathelijne de Groen Foto's: Lex de Meester ,

Gork A27 speelt zichzelf omver in de PopAanZee tent op het mooie Abdijplein. Di-rect trekt helaas ook vanavond niet al te veel publiek naar het Abdijplein. Een half plein is gevuld, maar blijkbaar is de 2012 editie van het Nazomerfestival erg goed bezocht. Dat zullen we dan maar geloven.

Gork A27 mag deze avond openen in de PopAanZee tent op het Abdijplein. Iedere keer is het weer verbazend dat deze jonge band beschikt over zo'n volwassen geluid. Maar al gauw merk je aan de band dat er iets mis gaat. Zanger Tim verontschuldigd zich voor wat opstartproblemen. Vanaf dat moment blijft hij telkens 'nee schudden'. Voor het publiek is de reden niet helemaal duidelijk. De nummers klinken zoals we gewend zijn van Gork A27: lekker stevige rocknummers en nooit saai. Achteraf blijkt dat het geluid erg hard was en de bandleden zichzelf niet konden verstaan/horen, hierdoor ging het af en toe mis. Maar jongens, niets laten merken en gewoon doorgaan! Want zelfs als jullie een mindere dag hebben, klinken jullie top!

Di-rect is een ander verhaal. Di-rect is al jaren een bekende naam -binnen- Nederland. Afkomstig uit Den Haag maakten de jongens in hun beginperiode veel poppunk en poprock muziek. Voormalig zanger Tim Akkerman stopte in 2009 na tien jaar met Di-rect. De overige bandleden moesten op zoek naar een nieuwe zanger. Dit deden zij middels een televisieprogramma. Juist, een soort Idols maar dan voor een bestaande band. Uiteindelijk is daar een stuk betere zanger dan Tim Akkerman uitgerold: Marcel Veenendaal. Dit maakte de band ook gelijk een stuk volwassener. Ze proberen zich te presenteren als volwaardige rockband. Dat doen ze ook prima. Niet meer en niet minder. Zanger Marcel rent als een soort leeuw met krullende manen rond over het podium, terwijl nummers langgerekte 'classic rock' worden met scheurende gitaarsolo's. Dat klinkt vrij cliché, maar dat was het dus ook. Gelukkig kun je je daar ook prima mee vermaken en heeft het Zeeland Nazomerfestival weer een 'veilige' line-up dit jaar. Maar waar zijn de Hooverphonic's en Novastar's van deze tijd gebleven?