Interview met XMH Interview met XMH

"Geen enkele Zeeuwse zaal ziet ons staan lijkt het wel"

, Marc Machielse

Interview met XMH

"Geen enkele Zeeuwse zaal ziet ons staan lijkt het wel"

Marc Machielse ,

XMH is een hard electro act uit Walcheren opgericht door Benjamin Samson in 2005. We spraken met Samson over zijn band, de muziek en de nieuwe tour die de band zelf naar Londen brengt. Een interview met een in de eigen provincie ondergewaardeerde band.

XMH, STEL JULLIE EENS VOOR EN GEEF ONS EEN KORTE BAND HISTORIE:
“Ik schrijf alle muziek en het merendeel van de teksten. In datzelfde jaar bracht ik de mini CD LIFE uit. Deze belandde in de Dutch Underground Charts waardoor ik al gelijk veel aanbiedingen kreeg uit Nederland en België om op te treden. In die periode trad Pieter Sperling (keyboards) ook toe tot de band.”
“In 2007 brachten we in eigen beheer ons debuutalbum TIME TO PLAY uit. Onze manager, Wim de Nooyer, kwam op het idee om wat vrouwelijke vocals toe te voegen als een interessant contrast tegen mijn brute vocals. Na wat wisselingen van verschillende dames hebben we sinds 2009 Isa Garcia op backing vocals en keyboards.”
“In 2009 hebben we flink veel gespeeld in Duitsland, Spanje, België en Nederland en wisten we een recorddeal te bemachtigen bij het Duitse Danse Macabre label, en het Amerikaanse Nilaihah records.”
“De CD STATE OF MIND kwam in mei 2010 uit en kreeg zeer goede recensies en behaalde hoge posities in diverse charts. In 2011 hebben we bewust niet veel in Nederland gespeeld maar juist de pijlen op Duitsland gericht wat onder andere resulteerde op een show op het Wave Gotik Treffen in Leipzig. Dat is wel het grootste gothic evenement ter wereld. 2012 is voornamelijk het jaar geweest waarin we druk bezig zijn geweest om nieuw materiaal te schrijven voor de nieuwe cd.”
 
DE NAAM XMH WAAR STAAT DIE VOOR?

“Die naam moeten we zowat iedere keer weer uitleggen in interviews” lacht Samson. “De naam komt uit de film Aliens, de mariniers noemen de alien een xenomorph. Dat leek me een coole naam voor een band, maar een Google zoekopdracht leverde al een aantal bands op met die naam. Toen heb ik gewoon de eerste, middelste en laatste letters gepakt wat de naam XMH opleverde.”

OMSCHRIJF JULLIE MUZIEKSTIJL:
“Toen we begonnen werden we omschreven als een harsh electro band, toen waren we opeens een hellectro band. Ons maken die labeltjes allemaal niet veel uit. We omschrijven het zelf als harde electronische muziek met hier en daar wat industrial en trancy invloeden. Iedereen moet voor zichzelf maar uitmaken wat voor muziek we maken zolang ze maar hard partyen!”
 
WAAR HANDELEN DE TEKSTEN VAN XMH OVER, WAAR HALEN JULLIE INSPIRATIE VANDAAN?
“Teksten kunnen over van alles gaan, dingen die ik op het nieuws zie waar ik me vreselijk over kan opwinden. Of ik haal inspiratie uit science- fiction films, boeken, dingen die ik in dagelijks leven om me heen zie gebeuren. In XMH schrijf ik de meeste teksten, maar voor de CD STATE OF MIND heeft onze manager ook drie teksten geschreven.”
 
WAT ZIJN JULLIE MUZIKALE VOORBEELDEN:
“Onze muzikale helden zijn toch wel Hocico, KMFDM, Icon Of Coil. Gooi die in een blender en misschien lijkt het dan wel op XMH.”
 
JULLIE DOEN MOMENTEEL EEN KLEINE TOUR DOOR ENGELAND EN NEDERLAND?
“We doen momenteel een paar shows om het materiaal voor de nieuwe CD IN YOUR FACE  te testen. Afgelopen weekend hebben we het eerste optreden gedaan in The Slimelight in London, dat is Engelands bekendste underground zaal. In 2009 hadden we hier ook al eens gespeeld dus het was een vertrouwde omgeving voor ons. De zaal was bommetje vol, en het publiek ging flink uit zijn dak.”
“Er waren die avond ook andere organisators uit Engeland aanwezig, die flink onder de indruk waren van ons. Hierdoor zijn we al weer voor shows geboekt in Engeland voor 2013. Verder staan er nog optredens gepland 29 september in Breda, 20 oktober in Dordrecht en als afsluiter 15 december op Terra Gotha XX in De Piek te Vlissingen.”
 
JULLIE SPELEN OVERAL IN EUROPA EN NEDERLAND MAAR BIJNA NOOIT IN ZEELAND?
“We spelen hooguit 1 keer per jaar in Zeeland, en dat is dan meestal op het Terra Gotha festival in De Piek of Het Arsenaaltheater. Waarom andere zalen ons niet boeken is ons een raadsel. We hebben gespeeld in Paradiso, Tivoli, Effenaar, 013, Ahoy, toch niet de minste zalen zou je zo zeggen. Maar geen enkele Zeeuwse zaal ziet ons staan lijkt het wel. Misschien hebben ze toch een bepaald vooroordeel over ons of misschien zijn ze bang dat we alles en iedereen wegblazen. Het lijkt ons wel tof om het hoofdpodium te staan van bijvoorbeeld een 5 Mei Festival, maar die kans lijkt ons zeer klein als je ziet wat daar doorgaans geprogrammeerd wordt.”
 
ALS JE OVERAL SPEELT, WAT ZIJN DE VERSCHILLEN TUSSEN DE VERSCHILLENDE LANDEN?
“We zijn nu nog helemaal euforisch van het optreden in London, het publiek daar ging er meteen vanaf de eerste noot helemaal voor. Duitsland is ook echt te gek om te spelen. Alles is daar zo goed georganiseerd en alles wordt voor je geregeld. In Duitsland pakt men ook het beheer van de zalen juist heel goed aan. De meeste zalen zoals Matrix en  Kulturfabrik  waren vroeger fabrieken of pakhuizen. In plaats van deze te slopen, bouwt men deze om tot concertzalen, wat perfect werkt. Vaak heeft zo'n gebouw vier verschillende zalen en bars waar van alles te doen en te zien is. Zoiets zou men bijvoorbeeld met die oude Scheldefabrieken in Vlissingen moeten doen. Het stadsbestuur van Vlissingen zou eens in Duitsland moeten kijken hoe ze dingen aanpakken, kunnen ze nog heel wat van leren.”
 
JULLIE STAAN OP HET PUNT EEN NIEUWE CD UIT TE BRENGEN, IS ER AL EEN CD TITEL, HOE VORDEREN DE OPNAMES?
“De nieuwe CD gaat IN YOUR FACE heten, die titel geeft precies aan waar XMH voor staat en hoe de muziek moet overkomen. We hebben in totaal zo'n 20 nummers klaar, deze moeten we nog terug brengen naar een tiental nummers voor de cd. Misschien dat we de nummers die afvallen online zetten of zo, nog geen duidelijk idee wat daar mee te doen. Eerst moet de CD klaar zijn, dan zien we wel verder. We nemen alles weer op in de Implant Studio vlakbij Gent. Het artwork wordt ook weer gedaan door dezelfde persoon als van de STATE OF MIND CD.”
“De muziek is ongeveer voor 90% klaar, hier en daar nog wat sleutelen aan arrangementen. Misschien dat we wat meer gitaar zullen toevoegen. Op STATE OF MIND hebben we voorzichtig wat gitaar aan de muziek toegevoegd en dat is goed bevallen. Het enige wat nog moet gebeuren is de vocals opnemen. De cd wordt ook weer uitgebracht bij Danse Macabre records.”
“Zij hebben heel goed werk voor ons verricht, we stonden in zowat de belangrijkste media van Duitsland. Ook zetten ze ons ook niet onder druk dus dat is wel zo prettig.”
 
GAAN JULLIE OOK OM MET ANDERE ZEEUWSE BANDS?
“Niet echt, in tegenstelling tot de rest van Nederland zijn er weinig of geen bands in Zeeland die dezelfde muziek spelen als wij. Soms gaan we wel eens kijken naar bandjes in de omgeving. Onze zangeres Isa Garcia doet wel eens voor de lol mee met de bandstafette maar daar houdt het dan ook wel mee op. We hebben juist veel meer contact met buitenlandse bands uit onze scene. Die maken dan een remix voor ons, of wij voor hun.”
 
EN HEB JE TIPS VOOR BEGINNENDE BANDS?
“Neem een manager! Er zijn best veel goede Zeeuwse muzikanten maar ze komen bij wijze van spreken nooit verder dan een optreden met alleen maar covers op de biljarttafel in het café om de hoek, en dat was het dan. Als dat is wat je wilt dan moet je dat gewoon blijven doen, ieder zijn ding. Maar wil je verder dan moet je echt toch een manager hebben, of iemand in de band die de taak op zich wilt nemen. Zoek iemand die de optredens regelt, interviews onderhoudt, zalen en organisators benadert, tours plant, je overal naartoe rijdt, de website onderhoudt, bereid is te investeren, enzovoorts. Dan kun jij je volledig concentreren op wat het belangrijkste is: muziek maken.”
 
advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland