Eboman op X-Samples of History Eboman op X-Samples of History

800 jaar Bergen op Zoom in Gebouw-T. Win vrijkaarten.

, Redactie 3voor12 Zeeland

Eboman op X-Samples of History

800 jaar Bergen op Zoom in Gebouw-T. Win vrijkaarten.

Redactie 3voor12 Zeeland ,

26 en 27 oktober vindt er een bijzonder project plaats in Gebouw-T. In het kader van 800 jaar Bergen op Zoom worden acht Bergse historische thema’s weergegeven met de huidige technieken. Onder leiding van sample kunstenaar Eboman en met bijdragen van lokale artiesten wordt het een project voor en door de Bergenaar. De naam van het project: X-Samples of History. Wij geven vrijkaarten weg!

Al sinds de oprichting van Gebouw-T speelt het poppodium met het idee om een multimediaal project te organiseren in samenwerking met ROC Zoomvliet Studio. In het gebouw van het poppodium zijn alle voorzieningen aanwezig om te spelen met de combinatie van beeld en geluid, wat voor de studenten van Zoomvliet Studio weer een mooie leerschool is. De koppeling met 800 jaar Bergen op Zoom geeft het project een gezicht. De combinatie zorgt voor de realisering van een evenement waarbij de bezoeker de geschiedenis van Bergen op Zoom op een totaal andere manier kan beleven. 
 
Aan de hand van acht thema’s uit de Bergse canon die geschreven is door stadshistoricus Yolande Kortlever wordt de geschiedenis van Bergen op Zoom in kaart gebracht. Zo staan onder andere de thema’s handel, multiculturaliteit en wederopbouw centraal. Onder multiculturaliteit wordt bijvoorbeeld de kermiscultuur belicht, maar ook de jaarmarkten die ervoor hebben gezorgd dat vanuit de hele wereld mensen naar Bergen op Zoom kwamen om te handelen en te werken. Dit verhaal wordt gecombineerd met de hedendaagse multiculturaliteit. Op deze manier wordt binnen elk thema heden en verleden bij elkaar gebracht.
 
De inwoner van Bergen op Zoom krijgt tevens een grote rol tijdens X-Samples of History. Aan het project werken meer dan 50 lokale artiesten mee, waaronder een dweilband, koor, rappers en dansgroepen. Hetzij door een live-performance, hetzij door middel van videobeelden. Voorafgaand aan het project wordt gevraagd een video die een verhaal van Bergen op Zoom verteld te uploaden op de site www.wikivideo.info. Deze verhalen worden verwerkt in de performance. Tevens kan de bezoeker aan het project tijdens de uitvoering nog invloed uitoefenen, door bijvoorbeeld mee te helpen met het samenstellen van een vrolijke track van videosamples.
 
Artistiek brein achter dit project is sample kunstenaar Eboman. Eboman is sinds 1995 professioneel actief en staat wereldwijd bekend als een pionier op het gebied van video sampling en realtime video bewerking. Eboman is uniek in de manier waarop hij tijdens zijn optredens live opgenomen video opnamen van het publiek verwerkt in de performance door dit beeld en geluid live te verknippen, vervormen en mixen in 3D. Hiervoor gebruikt hij de SenSorSuit, een pak met sensoren, waarmee hij met zijn lichaamsbewegingen de geavanceerde mogelijkheden van SenS live kan besturen.
 

Vrijdag 26 oktober vindt de start van het project plaats met een lint van 800 kinderen tussen het Markiezenhof en Gebouw-T. Zaterdag 27 oktober wordt het programma uitgebreid met de viering van 10 jaar Arsis. Cornald Maas interviewt vier jonge Bergse kunstenaars over de loop van hun carrière. Daarnaast vindt er op zaterdag een afterparty plaats met DJ Buscemi.

Win vrijkaarten voor dit evenement. Mail het antwoord op de volgende vraag: 'Hoe heet de man achter Eboman'. Mail het antwoord naar prijsvraag@3voor12zeeland.nl Winnaars ontvangen bericht voor 16 oktober.

 

Kijk regelmatig op www.x-samplesof.nl om alle ontwikkelingen te volgen, of volg het project op twitter of facebook.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland