Premiere Spectra met Rigby als special guest Premiere Spectra met Rigby als special guest

The Venues en Steady New Sounds winnaars voorronde 1

, Tekst: Rene de Dreu Foto's: Rene Kauwenbergh

Premiere Spectra met Rigby als special guest

The Venues en Steady New Sounds winnaars voorronde 1

Tekst: Rene de Dreu Foto's: Rene Kauwenbergh ,

De makers van 2ndInfluenZ bedachten dat er meer pop- en rockculturele genres zijn onder de jonge Zeeuwse muziekacts dan alleen alt rock en metalbands en kwamen dus met een vernieuwd podiumproject: Spectra!

The Venues en Steady New Sounds winnaars voorronde 1

De geest is uit de fles bij het nieuwe Spectra. De makers van 2ndInfluenZ bedachten dat er meer pop- en rockculturele genres zijn onder de jonge Zeeuwse muziekacts dan alleen alt rock en metalbands en kwamen dus met een vernieuwd podiumproject. Vrijdag 21 oktober lanceerden ze die bredere opzet. De formule bleef net als de locatie – poppodium De Klomp in Ovezande – hetzelfde. De kick-off was voor nieuwe pop- en rockbands … en ook dat is dus nog niets nieuws onder de zon. Dat nieuwe zat in de wel erg speciale special act - Rigby – de nieuwe presentatrice – Roos van Brakel – en de nieuwe jury. De rest zal komend seizoen blijken, want dan komen naast een metalavond ook nog dubstep, hiphop en singer-songwriters aan bod. Wel met steeds een bij het genre passende bijzondere en landelijk bekende special act als afsluiter. Doen ze dat allemaal op de manier zoals Rigby dan zit het met Spectra de komende maanden in De Klomp wel snor.
 
Rigby mag dan op het oog wat buiten beeld zijn geraakt, de band zette in Ovezande een frisse en sprankelende show neer. Alle ingrediënten van een goed popconcert zaten er in: spannende setopbouw, oude- en nieuwe songs en de dans- en meezingers kregen avontuurlijke uitwerkingen. Ook na een bezettingswijziging grossiert Rigby nog steeds in catchy songs die vrijwel direct aanslaan voor zover ze nog niet als reclame tunes zijn doorgedrongen. Ook al komt de bandnaam van een Beatles-song, met hun versie van de Rolling Stones cover ‘You Can’t Always Get What You Want’ gaven ze aan dat het best wat ruiger en rauwer kan. Dat kwam ook al tot uiting in Rigby klassieker ‘Dead Man Walking’ en hun recentere youtube hit ‘Time’.
 
Voor Rigby konden vier nieuwe bands zichzelf presenteren. Het Schouwse Deft deed dat met een sprankelend debuut. Zangeres Dasha zette vanaf het begin een stempel op de rock songs. Met nog wel veel covers zonder eigen signatuur is het nog zoeken naar de echte Deft-sound. Die kan zomaar ineens uit de lucht vallen, want de paar eigen nummers golden als ‘belofte’. Deft – gemiddelde leeftijd net onder de 17 - draait dit seizoen als nieuwkomer mee in het Zeeuwse bandtalent circuit en komen dus nog naar Hooi!Koorts, Steenworp en RegioRuis.
 
Re-Creation was ooit een song van Scarabee en is nu de naam van een trio dat uit die Zeeuwse band voorkomt. Tijs Vlakenburg neemt gitaar, zang en de meeste songs voor zijn rekening. Hij is dus het gezicht van de band en zoekt nog naar de manier om dat op het podium uit te stralen. Sommige nummers zijn gebaat bij wat meer afwisseling en mogen wat compacter. Toch straalt de band al wel podiumervaring uit en een lijn in hun britpop benadering.
 
Voor de jury ging het vooral tussen de nieuwkomers Steady New Sounds en The Venues. Die laatste heeft Tim Gorter als frontman en kan daarmee het verschil maken. De muziek met lekker uitgesponnen en toch pakkende rocksongs loopt als een trien en Tim weet dat er op een podium iets moet gebeuren: Jurywinnaar dus … en zeker van en finaleplaats. Steady New Sounds met onder andere bassist Loek van de Linde (Early Birds) in hun gelederen verraste met sprankelende eigen songs die soms deden denken aan Calexico en dan weer aan Cake. Muzikaal klopt het en heeft Zeeland een band die kan uitgroeien tot een nieuw visitekaartje. Een band met stijl in outfit (jawel, stropdassen) en een new sound. De publieksprijs was dan ook verdient.
 
Spectra zorgt dus net als voorganger 2ndInfluenZ voor verrassingen. En met de genreverbreding in het verschiet kunnen er dus nog veel geesten uit die nieuwe fles komen. Volgende afspraak in De Klomp is vrijdag 18 november.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland