Kai Disko – Hands Off My Lady

Debuutalbum met veel ongekroonde hits

Stefan Kuschnig ,

Het kost een jaartje, maar dan heb je ook wat. Is Kai Disko op weg naar nationale faam?

Debuutalbum met veel ongekroonde hits

Het eerste album van de Middelburgse band heeft lang op zich laten wachten, maar ze zijn in ieder geval sneller dan een Vlaamse regeringsformatie. De albumpresentatie eind oktober is door 3VOOR12/Zeeland onthaald als “misschien wel het beste concert uit zijn loopbaan”, zo ver verwijderd van dat surrealistische eerste optreden “voor anderhalve man en een paardenkop” op manege Paardoes drie jaar geleden.

Op Hands Off My Lady probeert Kai Disko een groot aantal stijlen uit, waar niet zelden een invloed in te herkennen is, een toegegeven pastiche, maar doordat de band er constant een eigen draai aan geeft komen ze er steeds mee weg. Jangle pop, power pop, college rock, van Dino Jr. naar Spoon, naar Deep Purple en Of Montreal… allemachtig, en dat loopt zomaar in Zeeland rond?

Het lijstje bands waar de verschillende leden in gezeten hebben zal ik de lezer besparen, maar de collectieve CV zorgt er voor dat we hier te maken hebben met ervaren talent. Daarbij zijn ze ondertussen als band goed op elkaar ingespeeld, waardoor alles volkomen moeiteloos klinkt. En zo belangrijk tussen al die ernstige Nederlandse bands, is Kai Disko in het bezit van een gevoel voor humor en zelfspot. Toch heeft die luchtigheid ook z’n keerzijde, die nergens beter wordt geïllustreerd dan bij de overgang van het hilarische ultra jock rock nummer Pigs naar de ogenschijnlijk serieuze ballad On Sabbath Day, die helaas niet de impact heeft die het in potentie met zich meedraagt.

Wellicht door de lange aanlooptijd voelt Hands Off My Lady meer als een verzameling nummers dan een eenduidig album, maar er is meer dan genoeg goed materiaal om dat door de vingers te zien. Eerste single Deviancy & Ecstasy hoeft misschien geen vijf minuten te duren, maar het is een memorabel, rammelend, hooky nummer dat die niet onder doet voor een Wedding Present of XTC. Je hoeft geen Jomanda te zijn om in Every Fallen Day de tweede single te herkennen, tenzij de band de knuppel in ’t hoenderhok gooit en gewoon het eerdergenoemde dwaze-maar-catchy Pigs (“Gonna have your daughter for dinner tonight!”) de ether instuurt. Andere hoogtepunten komen in de vorm van opener Going Under en het korte Something Cruel.

De luisteraar van vandaag is ondertussen zo getraind op subversiviteit dat een oprechte poprock plaat aanvankelijk beangstigend is, maar de kwaliteit gaat het toch van de schrik winnen. Muziek, teksten, productie en  presentatie zijn van zo’n hoog niveau dat we onmogelijk meer kunnen spreken over een lokaal bandje. Als er al iets schreeuwend van de toren valt, dan is het wel Kai Disko’s geprojecteerde ambitieloosheid.

Kai Disko’s Hands Off My Lady is verkrijgbaar als CD, LP (later deze maand) en digitale file. Het hele album is hier alvast te beluisteren, met gratis download voor single Deviancy & Ecstasy : http://kaidisko.bandcamp.com