Het Grote Tourtje maakt indruk in Middelburg Het Grote Tourtje maakt indruk in Middelburg

Sterke optredens van Tastic, Kraantje Pappie en Jiggy Djé

, Jos Rouw

Het Grote Tourtje maakt indruk in Middelburg

Sterke optredens van Tastic, Kraantje Pappie en Jiggy Djé

Jos Rouw ,

Dat de opkomst aan de lage kant was, maakte de rappers van label Noah's Ark ogenschijnlijk niet uit. Afgelopen zaterdag gaven ze indrukwekkende shows in De Spot, ter promotie van hun nieuwe muziek - die grotendeels nog uit moet komen.

Sterke optredens van Tastic, Kraantje Pappie en Jiggy Djé

Als kleiner en flexibeler label dan Top-Notch, de grote speler in het hiphoplandschap, wil Noah's Ark vernieuwend voor de dag komen. Dat doet het collectief met Het Grote Tourtje: optreden in maar liefst zestien steden ter promotie van platen die nog uit moeten komen. Afgelopen zaterdag stonden Tastic, Kraantje Pappie en Jiggy Djé in De Spot.

Nog even mysterieus

Alleen van Tastic is het nieuwe werk al verschenen. Hij trapt de avond af. In 2009 viel hij op door een goede indruk te maken in de voorrondes van de Grote Prijs van Nederland – terwijl hij toen pas één live optreden als bagage had. Uiteindelijk haalde hij de finale. Inmiddels is hij twee mixtapes en de nodige podiumervaring verder, en heeft hij een stek op Noah's Ark verworven. Of toch niet?

Hij benadrukt dat hij daar 'nog even mysterieus' over blijft en concentreert zich op de show. Met onder meer de recente single Ai Ai en een indringende acapella over de tragische schietpartij in zijn thuisstad Alphen aan den Rijn weet Tastic de aanwezigen te boeien. Ondanks een wat onstuimige back-up-rapper een interessant optreden van een veelbelovende mc.

Dubstep en hiphop

Wie van zowel dubstep als hiphop houdt, moet Kraantje Pappie in de gaten houden. De Groninger releast binnenkort zijn album Crane, dat volledig geproduceerd is door drum and bass- en dubstepproducers Noisia. Als tweede act van de avond zet Kraan dan ook een stevige show neer.

Tussen de harde beats en snelle vocals door valt op hoe ontspannen hij de interactie met het publiek aangaat. Hij maakt gemakkelijk reacties los bij de aanwezigen, schudt wie hem nog niet goed kent de hand, en laat zien de nodige humor in huis te hebben. Als Kraan vraagt “Houden jullie van hiphop?!” en het publiek bevestigend schreeuwt, stelt hij droog “Nou, ja, dan zit je hier goed hè.”

Toch raakt hij zijn concentratie niet kwijt en brengt hij overtuigend een groot aantal nummers van de aankomende plaat. Het feit dat de tour plaatsvindt voordat de albums van Kraantje Pappie en Jiggy Djé worden uitgebracht, heeft wellicht meegespeeld bij de relatief lage opkomst in De Spot. Kraan laat dan ook weten de aanwezigen extra dankbaar te zijn voor hun komst. Uit het enthousiasme in de zaal bleek dat wederzijds te zijn.

“Als je zelfspot wil, ga je zelf maar rappen.”

De laatste show van de avond is van Jiggy Djé, labelbaas en meest ervarene van de drie rappers. Die ervaring drukt zich onder andere uit in het repertoire dat voorbijkomt: naast voorproefjes van zijn komende album Het Grote Plaatje speelt hij nummers van zijn eerdere platen Noah's Ark en Ark de Triomf en komen er tracks voorbij van Hetiszover, het album dat hij uitbracht met Kohfie Konnect.

Ondanks dat Jiggy Djé op zijn nieuwe plaat waarschijnlijk meer introspectief en relativerend voor de dag zal komen, laat hij merken zijn bekende luchtige, nonchalante insteek niet achterwege te laten. Zo komt hij op Als we rijden, opvallend door een sample van The Doors, weer scherp naar voren: “Als je zelfspot wil, ga je zelf maar rappen.” 

Iets om naar uit te kijken

Samen met voor de aanwezigen vertrouwde nummers als Blauw bloed en Ik heb je vormt het nieuwe materiaal een mooie laatste show van deze avond. Het Grote Tourtje gaat nu langzaam richting de afsluiter in Paradiso, waar meteen het vijfjarig bestaan van Noah's Ark gevierd wordt. Rond die tijd zal ook duidelijk zijn wanneer Crane en Het Grote Plaatje verschijnen.

“Deze aanpak vind ik erg leuk, interessanter dan eerst iets uitbrengen. Nu werken we naar iets toe en ik denk dat mensen op die manier meer betrokken raken,” laat Jiggy weten. “Je merkt dat de attention span van het publiek vandaag de dag niet meer zo lang is. Sowieso zijn er de afgelopen twee maanden een stuk of tien hiphopalbums uitgekomen, waardoor het allemaal vluchtig verloopt. Hiermee willen we de aandacht langer vasthouden, en mensen iets geven om naar uit te kijken.”

Dat laatste zal voor de liefhebbers die aanwezig waren in De Spot zeker gelukt zijn.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland