Shiner Twins in intieme Crossroads sessie Shiner Twins in intieme Crossroads sessie

Een avondje eredivisie rootsmuziek

, Boy de Nijs

Shiner Twins in intieme Crossroads sessie

Een avondje eredivisie rootsmuziek

Boy de Nijs ,

In het vestzaktheather van Café Het Zwijnshoofd in Bergen op Zoom vinden al enkele jaren de zogenaamde crossroads sessie-avonden plaats. 3VOOR12/Zeeland mocht ook langskomen om mee te genieten van een avondje eredivisie rootsmuziek.

Een avondje eredivisie rootsmuziek

In het Vestzaktheather van Café Het Zwijnshoofd in Bergen op Zoom vinden al enkele jaren de zogenaamde crossroads sessie-avonden plaats. Wat ooit in de studio van een lokale omroep begon met kleinschalige opnamesessies van vooral internationale singer-songwriters, is in de loop der jaren uitgegroeid naar een reeks intieme luisterconcerten, inclusief een jaarlijks terugkerend luisterfestival. Alle optredende artiesten worden live opgenomen en enkele weken later uitgezonden in het Crossroads radio programma van Jos van den Boom en Bert van Kessel op lokale omroep ZuidWest FM. Dit programma heeft met de jaren een groot aantal trouwe luisteraars door het hele land opgebouwd. Temeer omdat het airplay geeft aan stijlen waaraan op Neerlands andere radiostations weinig aandacht aan wordt besteed; rootsmuziek, americana, blues, alternatieve country en folk. Met het gegeven dat de Crossroads sessies met de tijd een begrip zijn geworden in het nederlandse roots-circuit komen zowel bekende als minder bekende artiesten maar al te graag langs om hun muzikale verhaal te vertellen. 3VOOR12/Zeeland mocht ook langskomen om mee te genieten van een avondje eredivisie rootsmuziek.

Vanavond is het de eer aan de Britse singer-songwriter Michael Weston King om als eerste beluisterd te worden. Voor de vaste bezoekers van Crossroads is de man niet geheel onbekend; hij komt vanavond alweer voor de derde maal langs in 'Burgen oep Zoem'. Samen met zijn reisgenoot, pedalsteel en mandoline speler Alan Cook, brengt Weston King in akoestische setting de meest meeslepende songs ten gehore uit zijn indrukwekkende discografie. Met veel enthousiasme en routine pakt de man de luisteraars in en neemt hen mee in zijn soms hartverscheurende songs. De brit straalt ontzettend veel rust uit op het podium. Na ieder nummer neemt hij dan ook ruim de tijd om de volgende song in te leiden met een mooi verhaal of een authentieke annekdote. Door de sublieme akoestiek in het Vestzaktheather is het niet alleen Weston King's stem die mooi tot zijn recht komt, maar komt ook het pedal-steel geweldig uit de verf. Alan Cook speelt buitengewoon in dienst van King, maar tegen het einde van de set trekt hij de aandacht door met een uniek orgelachtig-effect het pedalsteel  te laten wenen. Kippenvel.

Na het optreden van Michael Weston King komt presentator Jos het podium op om de Engelsman af te kondigen en om ook nog wat huishoudelijke zaken mede te delen. Jos verteld ons dat tijdens de pauze van vanavond ook weer met de pet wordt rondgegaan. De crossroads-sessie zijn gratis toegangkelijk, maar wel wordt de bezoeker gevraagd om een vrije bijdrage in de pet te doneren. Dankzij deze bijdrage hoeven de artiesten niet met lege handen naar huis te gaan. Vaak is het de enige gage die ze naast een bord hutspot en warm bed bij Jos of Bert thuis krijgen. Een mooi initiatief.

De pauze loopt ten einde en het is tijd voor 'Nederlands beste rootsformatie' Shiner Twins. De groep gevormd rond frontman Jack Hustinx en diens partner in crime Richard van Bergen betreden vanavond ook voor maar liefst de derde maal het podium. Ietwat jollig pakken ze hun instrumenten om te beginnen aan hun set, terwijl er nog wat heen en weer gegrapt over het feit dat Hustinx vandaag Jarig is, notabene op dezelfde dag als Marlies Dekkers. Reden voor een klein feestje vanavond, want het is fijn om de mannen na een bewogen jaar weer eens op te zien treden. Op tweede paasdag van dit jaar, vlak na de opnames van hun derde album, overleed bassist en tuba speler Dick Wagensveld aan een hartaanval tijdens een optreden. Een gebeurtenis die het deels in Willie Nelson's studios opgenomen album "Four Souls, One Heart" in een onbedoeld eerbetoon veranaderde.

Vanavond laat de band zien waarom zij de vaandeldragers van de Nederlandse americana-scene zijn; een uitgekiende en gebalanceerde mix van americana, gospel en een randje tex mex passeert de revue. Hustinx en companen nemen ons mee op hun reis door het zuiden van Amerika waarbij we New Orleans en Nashville aandoen, een gebied waar hij zich meer dan thuis voelt; hij verbleef er een deel van zijn leven. De songs worden met zowel met technische perfectie, als met karakteristieke rammelende randjes ten gehore gebracht. Richard van Bergen heeft alle ruimte om zijn virtuose gitaarspel te ontplooien dankzij de ijzersterke en groovy basis die wordt gelegd door drummer Jodey van Ooijen en de kersverse nieuwe bassist Roelof Klijn. Van Ooijen weet als geen hoe je een band op de achtergrond begeleid en toch af en toe de aandacht te trekken door de luisteraar te doen verbazen met simpele originele en vergeten ritme's. Het is dan ook niet meer dan terecht dat hij dit jaar net als van Bergen is genomineerd voor een Dutch Blues Award.

Jack Hustinx neemt halverwege de set even de tijd om stil te staan bij het overlijden van Wagensveld, en met een brok in de keel beginnen de Shiner Twins aan een muzikale hommage voor hun vriend, die uitmond in een imposante berg van geluid. 'Zo dat moettie wel gehoord hebben' zegt van Bergen. Reden voor Hustinx om The Lord er maar eens bij te halen. Hustinx'  Lord is de muziek, en in de prachtige gospel 'Guide Me Lord' vraagt hij zijn Heer om hem thuis te brengen. In dit nummer wordt maar weer eens duidelijk hoe gezegend de Twins mogen zijn met hun harmonieuze stemcombinatie. En ook hoe gezegend het publiek vanavond is met de overdonderende inspirerende kracht van deze band. Want wie droomt er na vanavond niet van om in een roestige Pick-Up door het Zuiden van de VS te toeren, gewapend met een tankpasje en Shiner Twins in de cd-wisselaar.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland