The Australian Nervana in 't Schuttershof The Australian Nervana in 't Schuttershof

De beste Nirvana coverband doet zijn jaarlijkse Zeeuwse optreden in stijl

, Tekst: Maartje Buise Foto's: Sjoerd Schunselaar

The Australian Nervana in 't Schuttershof

De beste Nirvana coverband doet zijn jaarlijkse Zeeuwse optreden in stijl

Tekst: Maartje Buise Foto's: Sjoerd Schunselaar ,

Eerste pinksterdag stond deze wereldberoemde act in Middelburg. Hun voorbeelden vergeten kunnen ze de eerste helft niet, maar na een korte break gaat het dak er af.

De beste Nirvana coverband doet zijn jaarlijkse Zeeuwse optreden in stijl

Zo ondertussen is het een traditie geworden. The Australian Nervana in ’t Schuttershof Middelburg. Nervana in plaats van Nirvana inderdaad, na wat geharrewar met de oude frontman is besloten de naam te veranderen. Vanavond mag de nieuwe zanger en gitarist zich presenteren aan het Zeeuwse publiek. Om 18 uur, de aanvangstijd, staat dat publiek nog lekker buiten wat te drinken. Als de band tien minuten later dan toch aangekondigd wordt stroomt ’t Schuttershof vol.

De bandleden hebben in ieder geval goed naar hun voorbeelden gekeken. Het enige minpuntje is het gelige haar bij Kurt Cobain, dat duidelijk wel gewassen en gekamd is. Na enkele nummers ben je dit detail gelukkig volledig vergeten: wat een strot heeft die gast! De nieuwe frontman is duidelijk op zijn plek bij het trio. Voor het podium beginnen al wat mensen te dansen en als na een paar nummers het overweldigende ‘Breed’ ingezet wordt slaat de vlam in de pan. Toch blijft het een select groepje wat al helemaal is vergeten dat het hier niet de echte Nirvana betreft. De rest staat vooral te kijken en zo af en doet zo af en toe een paar woorden mee. Ook The Australian Nervana zelf lijkt het vooralsnog hoofdzakelijk op routine te doen. Deze mannen touren heel de wereld over met hun act, ze zijn waarschijnlijk weinig anders gewend dan elke avond dezelfde rol spelen.

Na een klein uurtje beuken wordt een korte pauze aangekondigd. Het publiek heeft ondertussen een grote glimlach op zijn gezicht gekregen en gaat de avond tot nu toe even buiten overpeinzen onder het genot van een nieuw flesje bier. Wat ‘echte fans’ babbelen met de zanger en hij schenkt zichzelf nog maar eens een glas rode wijn in. Als de heren na een kwartiertje het podium opnieuw betreden lijkt het café voller te staan dan tijdens de eerste helft. De band vindt dat duidelijk leuk en stort zich er met vol enthousiasme in. De eerste pits worden gebouwd en iedereen schreeuwt nu mee.

Het valt je bij zo’n avond pas op hoeveel bekende nummers Nirvana eigenlijk had. Ook de niet op single uitgebrachte liedjes zijn stuk voor stuk klassiekers geworden. Na nog eens drie kwartier wordt de set afgesloten met ‘Heartshaped Box’ en ‘Scentless Apprentice.’ Prijsnummer ‘Smells Like Teen Spirit’ is nog niet gespeeld en het publiek joelt om meer. De voorman pakt een andere gitaar, zo’n zelfdesunburst als de echte Kurt had, en zet het overbekende deuntje in. Direct springt iedereen in het rond en ook de bandleden zelf doen mee op de blokken voor het podium. Met ‘Territorial Pissings’ wordt de set deffinitief afgesloten waarna de sunburst in stijl kapot gegooid wordt op het podium. Volgend jaar weer? Absoluut.

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland