Mark Chadwick en The Old Firm op PopAanZee

Warme geluiden van het ruige westen

Tekst: Wannes Castelijns Foto's: Monica Salmang ,

Een weekend voor de folkrock-liefhebber. Het PopAanZee weekendprogramma startte vrijdagavond in De Piek. De inmiddels bekende band uit de regio, The Old Firm, mocht het publiek letterlijk ontdooien, voor Mark Chadwick en zijn compagnon. Het werd een warme intieme avond met een verfrissend einde.

Warme geluiden van het ruige westen

Bij De Piek aankomend is het voor de deur guur, koud en glibberig, maar binnen aangenaam. Gezien de leeftijd van het wachtende publiek, duidelijk een programmering die niet bedoeld is voor tieners. Er hangt echter een gemoedelijke kroeg sfeer in het café. Wat plotsklaps wordt verstoord door: “de band gaat beginnen!” De aanwezigen verplaatsen zich enthousiast naar het podiumzaaltje. Nog voordat de band begint heb je als toeschouwer het idee dat je in een zaaltje in Ierland of Schotland staat. Drie mannen op het podium; waar rossige baarden, krullen en bakkebaarden je verwelkomen en een houten vloer onder je waar je lekker op kunt mee stampen.

De instrumenten op het podium geven al een indruk van het type muziek: akoestische gitaren, een accordeon en een viool. Daarnaast nog een drumstel, met een klomp als basdrumstok. De muziek klinkt Iers, een warme mannenstem waarbij de refreinen geregeld in koor of twee stemmig gezongen worden. Ze spelen nummers waarbij het tempo geregeld wisselt, of langzaam opgevoerd wordt. Ierse ‘jigs’, en ‘tunes’ brengen het publiek in vervoering, maar ook wat stoerdere nummers van bijvoorbeeld de schotse band The Pogues worden niet overgeslagen. Evenwel wordt er gecoverd van Amerikaanse bands zoals Steve Earl en Flogging Molly, niettemin zijn dit bands waarbij de Ierse wortels niet verloochend worden. Voor veel liefhebbers van de streek is The Old Firm misschien al een bekende, maar de muziek en passie waarmee gespeeld wordt, is een vreugde.

 

Na een korte pauze zien we een duo het podium op klimmen. De warme stemmen van de vorige band worden ingeruild voor een wat hesere stem van een erkende zanger, Mark Chadwick. Hij is met name bekend als frontman van de Levellers. De meneer mag een dagje ouder geworden zijn, hij heeft blijkbaar nog geen zin om stil te zitten en schrijven en zingen kan hij blijkbaar nog steeds, zoals menig fans van hem gewend zijn. Naast hem staat deze avond een relatief jongere artiest genaamd Dan Donnelly. Deze muziekvirtuoos is er niet de gehele tour bij, maar is een welkome aanvulling. De gastartiest heeft muzikaal-technisch veel te bieden.

Toch blijkt het moeilijk te zijn de ervaren rot in het vak tot tevredenheid te stemmen, de kritische meester vraagt veel van zijn ‘pupil’. Hoe de verhoudingen precies liggen tussen dit duo is gissen, één ding is zeker de combinatie werkt. Zowel de voortreffelijke muziek als de interactie met het publiek maakt het tot een intiem muzikaal festijn. Ze spelen een onder andere nummers van het nieuwe solo album van Mark Chadwick (All The Pieces), maar daarnaast ook nogal wat hits van de Levellers. Waarbij compagnon Dan zorgt voor de muzikale ondersteuning van een hele band, met een samplepaneel, gitaar, mondharmonica en zelfs een bierglas komt hij handen te kort, zeker als hij ook nog de tweede stem moet invullen.

 

Na deze warme avond was er nog een verfrissende verassing, bij het openen van de deur naar buiten was er nergens anders iets te zien dan sneeuw. Toch maar naar huis, want de volgende avond had PopAanZee nog een interessante folkgetinte avond gepland in Goes.