Pinksteren in het teken van jazz

3e editie International Jazz Festival Middelburg

Tekst: Justin Faase ,

Voor de 3e achtereenvolgende keer vindt het International Jazz Festival Middelburg plaats in het centrum van de Zeeuwse hoofdstad. Steeds meer begint het erop te lijken dat ook Middelburg zich kan meten met steden die op het gebied van jazz al een naam hebben opgebouwd. Het programma is veelbelovend.

3e editie International Jazz Festival Middelburg

Het International Jazz Festival Middelburg is het resultaat van een samenwerkingsverband tussen Muziekpodium Zeeland, de Zeeuwse Muziekschool, Theaterexploitatie Zeeland, jazzcafé Desafinado en Stichting JASZ, alles onder supervisie van Stichting Jazzpodium Middelburg. Een samenwerking die inmiddels vruchten afwerpt.

Ook in 2009 heeft de organisatie wederom grote namen weten te trekken. Oudgediende Dave Holland, de contrabassist die ooit aan de zijde van de legendarische Miles Davis stond, sluit met zijn quintet de eerste avond af.  Op zondagmiddag zal misschien wel Nederlands’ beste trompettist Eric Vloeimans een optreden verzorgen in samenwerking met The New Orpheans en pianist Jeroen van Vliet. Headliner op deze avond is de Britse saxofonist en klarinetspeler Courtney Pine, die veel inspiratie haalt uit de funk en reggae.  Het festival zal afsluiten met sexsymbool maar nog geen muzikant in ruste Gino Vannelli, die velen weer zullen herkennen van de ANWB reclame. Deze publiekstrekkers spelen veelal op het Abdijplein, een prachtige setting voor evenzo mooie muziek.

De kracht van het jazzfestival in Middelburg is de diversiteit, de stelling dat jazz meer is dan alleen een trompet, saxofoon of contrabas. Zo worden zelfs de grenzen met hiphop verkend met de dj Grazzhoppa’s dj Bigband, een collectief bestaande uit maar liefst elf draaitafelkunstenaars die funk, groove, hiphop en jazz op een intrigerende wijze weten te combineren. Een interview met één van de (Zeeuwse) dj’s was al eerder te lezen op 3voor12/zeeland. Verder spelen er zaterdag dixiebands door de straten van het centrum, is er een kinderjazzopera, wordt na een wedstrijd de Junior Jazz Award  uitgereikt en vinden er in diverse café’s gratis optredens plaats van jazzbands met de meest uiteenlopende invloeden. Voordat de stad in jazz wordt ondergedompeld, hebben de bewoners alvast kennis kunnen maken door middel van twee introducerende optredens.

Dat Nils Petter Molvaer de eerste prequel mocht verzorgen, is voor het gebeuren in Middelburg een teken aan de wand dat ze aansluiting zoekt bij andere internationale jazzfestivals die op het gebied van kwaliteit goed bekend staan. Molvaer is zijn reputatie in thuisland Noorwegen al geruime tijd ontgroeid en wordt nu ook wereldwijd gezien als een technische en bovenal vernieuwende trompettist van hoog niveau. Samen met meestergitarist Eivind Aarset, drummer Audun Kleive en een heel arsenaal aan elektronische effecten maken zij progressieve jazz die door de geslepen lijnen van het trompet- en gitaarspel soms wat Arabisch aandoet. Er zijn slechts enkele rijen in de Middelburgse schouwburg gevuld, maar het aanwezige publiek kijkt ademloos toe hoe Molvaer ter plekke zijn eigen effecten inspeelt en manipuleert op de laptop, zonder dat de alles behalve elektronisch klinkende jazz de greep op de sfeer verliest. Een groot videoscherm met fascinerende abstracte grafische kunst doet de rest.

Ook de tweede en laatste opwarmronde voor het festival toont een affiche waar ze in Middelburg trots op kunnen zijn. De Nederlandse acht-mans formatie New Cool Collective heeft voor de gelegenheid twee speciale gasten meegenomen naar de schouwburg. De welbekende Jules Deelder, dichter, jazzliefhebber en nachtburgemeester van Rotterdam wordt vergezeld door Ger van Voorden, die zijn sporen op de tenor saxofoon in het verleden al ruimschoots heeft verdiend. De afwisselende set, vol van wereldse invloeden, wordt af en toe onderbroken door voordrachten van Deelder die veelal met jazz te maken hebben. Ook draait Deelder een LP die later overgenomen wordt door de band. Deze samenwerking bewijst dat jazz vele kanten heeft en daardoor veel verschillende luisteraars kan vermaken.

Het pinksterweekend biedt in Middelburg een uitdagende selectie van nationale en internationale jazzacts die voor elk soort liefhebber wel iets te bieden heeft. Daarnaast is het festival grotendeels gratis, wat een knappe prestatie is in tijden van zuinige sponsoren. Het 3e Internationale Jazzfestival Middelburg is opnieuw in aanzien gegroeid en zet Zeeland op dat gebied steeds meer op de kaart. Iets wat veelbelovend is voor de toekomst.