Noisy meets Vindictiv

2e interview met Zeeuwse dj

Tekst: Noisy Lois ,

In het kader van het in kaart brengen van Zeeuwse DJs en producers, zal mademoiselle Noisy elke maand 2 Zeeuwse DJs en/of producers interviewen. Dit keer dj Vindictiv.

2e interview met Zeeuwse dj

Wie is Vindictiv en wat doet hij?
Chris Smith alias djVindictiv, werd 30 jaar geleden geboren in Zutphen, zoon van Engelse vader en Nederlandse moeder. Woont vanaf zijn zesde jaar in Zeeland. Momenteel woont Vindictiv in Middelburg, na jaren lang in Goes te hebben gewoond.
Vindictiv is een van de leden van de DJ Bigband, dat momenteel in Europa flink aan de weg timmert. Samen met Optimus vormt hij de crew Gruesome Twosome, waarmee hij al de nodige projecten heeft afgewerkt.
 
Ook is hij onderdeel van de formatie Fremdkunst.
Fremdkunst (gestart in 2006) is voortgevloeid uit DigHeads(Dj’s Mace , Optimus en Vindictiv). DJ Juggernaut Mace is de grondlegger van Fremdkunst. Samen met gitarist Shycop en de uit Brussel afkomstige saxofonist Erwin Vann vormde DigHeads Fremdkunst, waarmee ze het geproduceerde demo album live naspeelden.
Tegenwoordig worden de blaaspartijen verzorgd door de zeer getalenteerde Nederlandse saxofonist Mete Erker.
Met turntables, samples en effectenapparaten bouwen ze Fremdkunst van de grond op tot een gesyncopeerde uitbarsting van klank. De DJ is hier de muzikant en de turntable techniques zijn instrumenteel. In 2007 is het eerste demo album van Fremdkunst: “b-beats & soundscapes” uitgebracht, het album zit vol met futuristische en cinematografische soundscapes, superfunky beats, georkestreerde filmsnippets, soulvolle samples, scratches en cuts, vintage synth klanken en live gespeelde melodieën. 
 
Vertel eens hoe is jouw liefde voor scratchen ontstaan?
Het is allemaal begonnen in Goes Noord in 1995. Ik was ongeveer 15 jaar oud en luisterde al een langere tijdveel naar hiphop. Ik heb toen mijn eerste platenspeler gekocht en begon vinyl te verzamelen. Daarna kwam er een mixer en twee Technics 1200 decks. Ik heb daar destijds hard voor moeten werken, maar dat vond ik helemaal niet erg. Met hiphop platen heb ik de beats leren mixen als basis. Ik heb me daar twee jaar mee bezig gehouden om het mixen goed onder de knie te krijgen. Daarna ben ik me gaan verdiepen in het scratchen.
 
Heb je nog les van iemand gehad in het scratchen?
Nee, ik heb het mezelf aangeleerd. Wel wat naalden en vinyl versleten met oefenen destijds. Tegenwoordig zijn de naalden anders en verslijt het minder snel.
Als je langer bezig bent dan word je ook subtieler, soepeler en beter, daardoor slijt het ook minder snel. Vroeger moest je ook nadenken om bijvoorbeeld de bass weg te draaien, nu gaat dat automatisch.
 
Wat voor stijl draai je tegenwoordig?
Van origine ben ik een hiphop dj, maar tegenwoordig draai ik verschillende stijlen…ik ben veel breder geworden. Ik draai alles wat met beats te maken heeft…funky beats, swingend, groovy van jazz breaks tot drum and bass en hiphop. Dubstep wil ik me trouwens ook steeds meer in gaan verdiepen.
 
Hoe zit dat met de Bpm (beats per minute). Zet je die vast?
Nee, ik doe alles op gehoor. Dat is voor mij de kunst van het deejayen. Daarom ben ik altijd met vinyl blijven draaien en niet met cdj.
 
 
Draai je ook met time-coded vinyl?
Ja, ik draai nu ook met Serato Scratch. Als ik draai combineer ik vaak vinyl met time-coded vinyl. Voor mij is Serato Scratch het programma daarvoor. Ik heb Serato in mijn Rane 57i mixer ingebouwd. Dat heeft een midi interface wat aangesloten is met mijn Mac laptop, waardoor ik mjin laptop niet meer hoef aan te raken. Het is midi-controlled. Ik kan direct switchen van time-coded vinyl naar vinyl, wat dus heel handig is.
 
Kan je van je muziek leven?
Ja, ik moet zeggen, het is niet altijd zo geweest, maar op een gegeven moment moest ik een keuze maken, doordat de optredens van de projecten waar ik deel van uitmaakte toenamen. En als je echt serieus voor je muziek wilt gaan, dan is het ook nodig om je daar 100 procent aan toe te wijden. Tegenwoordig kan ik dus rond komen van de opbrengsten van de workshops die ik geef en de live performances die ik doe. Het voordeel van scratch dj of turntablist te zijn is dat je vaak met meerdere projecten bezig kan zijn, zoals hiphop, jazz of funk projecten bijvoorbeeld.
Daarnaast werk ik nog wel een dag in de week als kok in een eetcafe. Koken is namelijk ook een hobby van me.
 
Wat voor projecten ben je momenteel mee bezig?
Op dit moment werk ik mee aan een nieuw album van hiphop formatie 0118, die volgend jaar uit zal komen. Ik heb tot nu toe aan 76 tracks meegewerkt. Ik heb net een serie van 8 workshops achter de rug, maar er zijn plannen om die in het najaar weer te gaan geven in Kunst en Cultuur centrum De Spot. Er zullen ook nog masterclasses en workshops op scholen gegeven worden. En ga ik mee touren door Europa met de DJ Bigband. Dat is een Belgisch project, waar 11 dj’s/turntablists naast elkaar op een podium staan.
30 Mei zal de DJ Bigband een show geven op het Abdij plein te Middelburg tijdens het Jazz Festival. Ook zal ik die dag een masterclass scratchen houden.
Ook zijn we met Fremdkunst geselecteerd voor de Popronde 2009, daarmee zullen we dan verschillende steden in Nederland gaan bezoeken.
 
 
 
Voor meer informatie over Vindictiv, check zijn myspace: www.myspace.com/djvindictiv
 
Voor bookings contact: vindictiv@gmail.com
 
Agenda optredens Vindictiv:
Go to www.myspace.com/djvindictiv to check out the playing schedule!