Lange bandnamen maken nog geen goede muziek

Believeisadoubt en Sheriff Of Hong Kong kunnen afwezigheid Drive Like Maria niet goedmaken

Tekst: Justin Faase Foto’s: Niels Davidse ,

Het geplande optreden van Drive Like Maria kon helaas vanwege een blessure geen doorgang vinden. Aan het voorprogramma Believeisadoubt en extra act Sheriff Of Hong Kong de taak om dit te doen vergeten. Ze slagen er echter niet in.

Believeisadoubt en Sheriff Of Hong Kong kunnen afwezigheid Drive Like Maria niet goedmaken

Op het laatste moment moest de Nederlandse stonerrockband Drive Like Maria door een armblessure van de gitariste Nitzan Hoffmann het optreden in de Spot in afzeggen. Om te voorkomen dat het Middelburgse publiek de zaterdagavond thuis moest doorbrengen, besloot de organisatie de avond wel door te laten gaan, met als extra act Sheriff Of Hong Kong naast het al geprogrammeerde Believeisadoubt. Daarnaast kwam het entreegeld te vervallen. Een goede reden om toch nog even te gaan kijken naar wat minder bekende rockbands van Nederlandse bodem.

De drie bandleden van Sheriff Of Hong Kong hebben niet alleen een rare bandnaam uitgekozen, maar ze komen ook nog eens helemaal uit de omgeving Soest en Baarn. Luisteraars van Captain Beefheart zal de naam bekend voorkomen en spitsen de oren. Ze komen vanavond bedrogen uit, want Sheriff Of Hong Kong specialiseert zich in “experimentele post-punk” sinds 2006. Hoewel schijnbaar twee bandleden kort geleden zijn opgestapt, staat de band vanavond toch als trio op het podium, wellicht in een andere samenstelling.

Zanger Tom lijkt een combinatie van Angus Young en de frontman van Maximo Park met zijn stropdasje. Ook de muziek leunt behoorlijk op de laatstgenoemde act, die vier jaar geleden een heerlijk springerig post-punk plaatje wisten uit te brengen maar tegenwoordig de hype niet meer kunnen waarmaken. Het illustreert ook het werk van Sheriff Of Hong Kong; het is vier jaar te laat om nu nog met zogenaamd vooruitstrevende muziek te komen die onder de noemer “new wave of british new wave” moet vallen. Naast het weinige vernieuwde aspect is het grootste mankement van de band dat ze rommelig klinkt en nog veel moet oefenen op het gebied van techniek. De drummer houdt het zelfs voor punkbegrippen erg simpel. Het geluid is slordig en kaal; toch denk ik niet dat een tweede gitarist de band had kunnen redden. Hoewel het de eerste keer is dat ik de band aanschouw, krijg ik weinig zin in een volgende keer.

Ook bij de band die eigenlijk zou openen op deze avond, Believeisadoubt, lijkt het publiek socialiseren belangrijker te vinden dan iets anders. Van de energie die naar eigen zeggen voorop staat, is dan ook weinig te merken. Zoals zoveel bands grijpt deze uit het noorden van het land terug op muziek van bijvoorbeeld de Foo Fighters en Incubus. Het is dan ook net of de radio aan staat. Believeisadoubt mist duidelijk de internationale allure en overtuiging die hun grote voorbeelden wel hebben. En dat terwijl het viertal in een wisselende bezetting al een tijdje aan de weg timmert en een derde plaats wist te behalen in Grolsch Grote Prijs van Nederland, iets meer dan drie jaar geleden.

Daar waar iedereen uitkeek naar het optreden van Drive Like Maria, waren de optredens die de bands weggaven alles behalve overtuigend. Een beetje kritiek lijkt me op zijn plaats, wanneer je jezelf promoot met “not your average rockband” terwijl het eigenlijk het tegenovergestelde moet zijn. Gelukkig kunnen we ons in het najaar wél opmaken voor een optreden van Drive Like Maria in Middelburg.