#woohah2016: It ain't safe bij Skepta #woohah2016: It ain't safe bij Skepta

Grimeheld sloopt oververhitte Koepelhal

, Freek Verhulst

#woohah2016: It ain't safe bij Skepta

Grimeheld sloopt oververhitte Koepelhal

Freek Verhulst ,

Kleine kans dat je vorig jaar niet dood bent gegooid met 'Shutdown', als je hiphop ook maar globaal volgt. Skepta bracht UK grime naar de rest van de wereld, en er werd terecht schande van gesproken toen hij na dat jaar in eigen land niet eens werd uitgenodigd voor de Brit Awards. Niet dat Skepta daar een fuck om gaf, want die vierde iets verderop zijn eigen Boy Better Know-feestje, en maakte bekend dat hij met zijn eigen label zojuist Drake had getekend. Kortom; de hype is real, en nog lang niet over. Stond Skepta vorig jaar zomer nog in de bescheiden X-Ray op Lowlands, nu barst de Koepelhal aka Bax Stage bijna letterlijk uit de voegen.

Maar het scheelt ook écht niet veel. Tegen de tijd dat Skepta - een kwartier te laat - begint, past er niemand meer bij. De temperatuur loopt daardoor hoog op, terwijl veel mensen nog naar voren willen dringen om toch echt een glimp te kunnen opvangen van wat op het podium gebeurt. Je voelt aan alles dat de mensen hier hongerig zijn.

Dus als Skepta dan eenmaal begint, dan is het ook écht aan. Links vooraan schiet een paraplu (?) de lucht in, tegelijk met duizenden armen en een paar biertjes. Geen hook die niet wordt meegebruld, en niemand die niet zijn of haar middelvinger op Skepta's commando de lucht in gooit bij 'Crime Riddim' en 'fuck the police' met hem meeschreeuwt. 'Top boy' Skepta wordt er gelukkig bepaald niet gemakzuchtig van, al die gehoorzaamheid, en trekt de tent helemaal aan gort met wéér zo'n banger: het op dit moment letterlijk toe te passen 'It Ain't Safe'.

Letterlijk?
Mensen zoeken wanhopig naar de nooduitgangen om ze voor wat verkoeling open te zetten, want het zweet gutst in het rond. Sommige mensen trekken het helemaal niet meer en moeten buiten de zaal even bijkomen. Dat wordt al gauw aan banden gelegd door iemand die de deuren dichthoudt met de boodschap dat je 'anders het festival verlaat'. Ondertussen staan voorin tegen de barriers mensen doodsangsten uit door de continue moshpits, en het duurt dus ook niet lang voordat de eerste mensen K.O. naar buiten worden gedragen.

Ai.
Ja, gelukkig duurt het niet al te lang meer voor Skepta 'Shutdown' erin gooit. Dat blijft blijkbaar toch het nummer waar mensen voor komen, dus ontstaat er daarna wat meer ademruimte. Kunnen we mooi tóch nog even helemaal los op 'Man', de single van debuutalbum Konnichiwa, en ook al zo'n verzengende grimebeuker waar Skepta patent op lijkt te hebben.

Goeie show wel, dus?
Trrrrrust me, daddy!

Publiek Skepta

Publiek Skepta

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg