3voor12 Tilburg Tipt!

Deze concerten mag je niet missen in de maand oktober

Redactie 3voor12 Tilburg ,

Incubate ligt alweer anderhalve week achter ons, het 'gewone' leven herneemt zijn loop. Oktober heeft weliswaar geen evenement van dezelfde duizelingwekkende omvang voor ons in petto (hetgeen trouwens waarschijnlijk maar goed ook is), op kleinere schaal zijn er in de wijnmaand ampel muzikale stimulantia te vinden. Hieronder vind je een bescheiden greep uit het aanbod.

TUBE: BLEEDING EYES + TIM HOLEHOUSE + GAPING MOLES – 1 OKTOBER, HALL OF FAME
Voor een rockende start van de maand zit je meteen geramd in de Hall of Fame. Na de flitsende openingseditie van het nieuwe seizoen eind vorige maand vind je in oktober namelijk maar liefst drie Tubes: voordat Shocking Pinks, Sheik Anorak en Canshaker Pi mogen aantreden, kun je de eerste al genieten van duistere psychedelica, deltablues, punk en glamdoom uit alle windstreken.

OKIESON – 2 OKTOBER, CUL DE SAC
Vrienden van psychedelica of heavy metal kunnen deze avond in de Hall respectievelijk Little Devil terecht, maar voor de betere indie vervoeg je je beter bij muziekcafé Cul de Sac, waar Okieson uit Nijmegen je gratis en voor niets een optreden komt voorschotelen. Ook later deze maand vind je nog veel fijn vrij vermaak in de Cul, met dank aan Vlasta Popic, Gosi, Opticks, Tosk en Close Up.

BROEDER DIELEMAN & BABY DEE – 4 OKTOBER, PAULUSKERK
Mocht je de immer sfeervolle Pauluskerk gedurende Incubate nog niet (genoeg) van binnen hebben gezien, dan bieden Broeder Dieleman en Baby Dee je op de eerste zondag van de maand nogmaals de gelegenheid te genieten van de fraaie akoestiek van deze ruimte. Wat je je bij dit gezamenlijke concert moet voorstellen, weten we niet, maar mevrouw Dee kan in ieder geval goed orgelspelen...

VLEK – 7 OKTOBER, PARADOX
Het Brabantse jazzseptet Vlek mag na diverse seizoenen gerust een vertrouwde waarde in Paradox heten. De muziek van dit vrolijk improviserende zevental is echter iedere keer anders, waardoor het altijd de moeite loont een kijkje bij een optreden van deze heren te gaan nemen. De toegang is bovendien ook deze woensdag weer vrij, dus niets hoeft een avontuurlijke avond in de weg te staan.

SUBIMAGO + COLD FUSE – 8 OKTOBER, EXTASE
Naast het podium voor nieuw muzikaal talent op dinsdagen, de akoestische avonden op woensdag, de in blues en rockabilly gedrenkte zondagen, een bijeenkomst van het Wolstad Verbond aan het begin en een optreden van Dropkick Murphy Rick Barton aan het einde van de maand, kun je ook de achtste in Extase terecht voor de gratis EP-presentatie van het fijne Tilburgse combo Subimago.

STEREOPHONICS – 12 OKTOBER, GROTE ZAAL 013
Het heeft even geduurd, maar in oktober is het dan toch zo ver: het grondig verbouwde 013 opent opnieuw haar deuren. Limburgse immigranten en andere liefhebbers kunnen drie dagen eerder al in de grote zaal genieten van de sympathieke dialectmuziek van Rowwen Hèze, maar als je meer van de Britpop bent (en geld overhebt), kun je deze maandag ook eens langsgaan bij Stereophonics.

POPRONDE – 16 OKTOBER, DIVERSE LOCATIES
De tiende maand van het jaar is natuurlijk niet compleet zonder de Popronde. Deze keer strijkt het rondreizende talentenfestijn de derde vrijdag van oktober neer in onze stad. Laat in de middag kun je al in Dudok en de openbare bibliotheek aan het Koningsplein terecht voor enkele previews, vanaf een uur of zeven barst het feest vervolgens echt los op talloze plekken doorheen de stad. Ben erbij.

INCUBATED: BLIXA BARGELD & TEHO TEARDO – 17 OKTOBER, THEATERS TILBURG
Incubate mag dan voorbij zijn, Incubated is deze maand tweemaal op bezoek in Theaters Tilburg: tegen het einde van de maand interpreteert pianiste Saskia Lankhoorn werk van Kate Moore, een week daarvoor gaat rockicoon Blixa Bargeld (Einstürzende Neubauten) de samenwerking aan met componist Teho Teardo. [Geen geld? Ga dan vooral in Paradox kijken naar The Flipside Paradox.]

CULTUURNACHT – 24 OKTOBER, DIVERSE LOCATIES
Wat de Cultuurnacht dit lustrumjaar allemaal te bieden heeft, laat de speciale website op moment van schrijven nog niet los. Wel komen we via Paradox reeds aan de weet dat het Instant Composers Pool Orchestra voor de gelegenheid weer eens tot onder de rivieren zal afzakken, en dat is op zichzelf al voldoende reden om deze datum in je agenda te noteren. Meer spectaculairs volgt vast.

THE LIGHT BRIGADE + ELECTRIC TEARS – 25 OKTOBER, LITTLE DEVIL
Vanzelfsprekend kent ook Little Devil deze maand weer een overvloed aan optredens, in genre variërend van doom tot heavy metal en van hardcore/punk tot industrial en black. Een wat lichtere affaire is de albumpresentatie van (de naam zegt het al) The Light Brigade onder leiding van lokale powerpopheld Gerton Govers, die verder opgeluisterd zal worden door Electric Tears. Gaat dat zien.

BASTAARD PLATEN PRESENTEERT: MATHIJN DEN DUIJF – 29 OKTOBER, PARADOX
De gasten van Bastaard Platen zitten in oktober zeker niet stil: zo presenteert Jeroen Kant zijn nieuwe schijf 'Nooit Genoeg' de achtste al in Paradox, en is hij enkele weken later nog een keer te bewonderen in de Studiozaal van Theaters Tilburg. Deze laatste donderdag van de maand staat echter in het teken van het debuut van zijn bijzonder veelzijdige labelgenoot Mathijn den Duijf.

KRINGILI & ALEX MEGAS – 30 OKTOBER, HALL OF FAME
Houdt het dan werkelijk maar niet op met die presentaties? Het lijkt er inderdaad op van niet, want een dag later verblijden Kringili & Alex Megas de aanwezigen in Hall of Fame met een EP-release. Het genre is trouwens wel totaal anders, want deze Tilburgse jongens handelen in hiphop. 'Dertien Hoog' heet de nieuweling, die vandaag met de steun van vele matties ten doop gehouden wordt.