“De beste liedjes worden nooit gehoord”

The Light Brigade breekt een lans voor verwarring op 'Celebrate Confusion'

Wouter de Waal ,

De Tilburgse formatie The Light Brigade behoeft in deze contreien eigenlijk geen introductie meer: sinds jaar en dag timmert men hier stevig aan de weg met zijn enthousiaste powerpop. Aanstaande zondag wordt de nieuwe langspeler 'Celebrate Confusion' ten doop gehouden in Little Devil. Hoog tijd om even bij te praten met oprichter, frontman en liedschrijver Gerton Govers.

“Het album is eigenlijk een ode aan de verwarring, aan de chaos. Het is weliswaar niet bedoeld als conceptplaat, maar alle nummers zijn wel geïnspireerd door hoe mensen tegenwoordig met elkaar omgaan. Wat mij betreft zijn we doorgeslagen in onze regelzucht. Doorheen de tijd is er natuurlijk altijd sprake van een golfbeweging in de maatschappij, waarbij nu eens de orde en dan weer het verzet tegen die orde de boventoon voert. Op het moment denk ik dat we behoefte hebben aan meer verwarring, meer verwondering ook. Nederlanders zijn van oudsher heel sterk in het opstellen van regeltjes voor van alles en nog wat, of misschien zelfs vooral in het keurig volgen van die regeltjes, maar zo belet je jezelf je eigen grenzen te verleggen. Om dat laatste is het mij nu juist te doen in mijn muziek: buiten de lijntjes kleuren, risico's nemen, al blijf ik wel hechten aan leuke liedjes. Zo probeer ik met The Light Brigade een sprankje hoop, een beetje licht in de wereld te brengen, al is die dan vergeven van op zichzelf zinloze stommiteiten als de cavalerieslachting in de Krimoorlog die in Alfred Lord Tennysons gedicht 'The Charge Of The Light Brigade' heroïsch bezongen wordt.”

“De opnames van 'Celebrate Confusion' zijn niet zonder slag of stoot tot stand gekomen: al met al hebben ze twee jaar in beslag genomen, mede vanwege het stoppen van onze overbezette bassist halverwege de plaat. Die is echter prima vervangen en uiteindelijk ben ik heel tevreden met het eindresultaat, ook met het mooie artwork van Patrick Tersteeg trouwens. Het album verschijnt nu op Black Death Records, een Roosendaals label van Mario van Meer (onder meer ex-Otis). Hoewel ik dus blij ben dat het eruit is, vraag ik me soms af vanwaar die drang komt om werk uit te brengen. De beste liedjes worden nooit gehoord, daar ben ik van overtuigd. Ik stel me graag voor dat ergens op een zolderkamertje een meisje een fantastisch liedje speelt en daar volkomen gelukkig mee is, zonder verder de behoefte te voelen dat wereldkundig te maken. In 'The Book Of Illusions' van de Amerikaanse schrijver Paul Auster figureert een teruggetrokken filmmaker die zijn films puur voor zichzelf maakt. Dat gegeven fascineert me, maar zelf schijn ik het niet te kunnen laten mijn muziek te delen: dus sta ik zondag met The Light Brigade in Little Devil, samen met de Excelsior-groep Electric Tears van Niels de Wit. De liedjes blijven ook gewoon komen – ik heb al genoeg materiaal voor een volgend album.”

The Light Brigade presenteert 'Celebrate Confusion' op 25 oktober in Little Devil. In de tussentijd kun je alvast luisteren naar twee nieuwe nummers op bandcamp.