‘Ik ben tevreden als we erkend worden als nieuw geluid van Tilly’

Interview met rapper Kringili over zijn debuut-EP en ambities

Wesley van Oevelen ,

Kringili & Alex Megas lanceerden dinsdag hun debuut-EP ‘Dertien Hoog EP’. Rapper Gillian Landbrug (20) hoopt samen met producer Alexander de Boer (19) het nieuwe geluid van Tilburg te worden: ,,Misschien heb ik Alex harder nodig dan hij mij.”

Zie rapper Kringili en producer Alex Megas op een doordeweekse dag door het centrum van Tilburg struinen. Allebei posters met de aankondiging van hun releaseparty in de hand. "De afgelopen weken waren fully op de EP gericht,” vertelt de rapper. ,,Normaal maken we – naast alle verplichtingen zoals school en werk – alleen maar pokoes. De laatste weken hadden we weinig tijd. We zaten in de afronding van de EP. We doen alles zelf. We drukken cd’s, fixen de posters, mixen en masteren...”

Op het artwork wordt er gerefereerd aan de stad Tilburg. Het logo van Tilburg op de achtergrond en TLB op de pet. Waarom die stad?

"Op de eerste vijf jaar in mijn leven na, toen ik in Paramaribo woonde, leef ik in Tilburg. Tilburg is 013. De Westpoint is het hoogste gebouw in Tilburg en een van de grootste kenmerken van de stad. Daarom hebben wij als metafoor gebruikt alsof wij vanaf ‘Dertien Hoog’ neerkijken op de stad en wat daar gebeurt. Wat leeft er in de straat en waar ik dagelijks mee bezig ben. Dat soort zaken."

Wat zijn onderwerpen die jullie aansnijden op de EP?

"Dingen die zich op straat afspelen, geld, het uitgaansleven, de drang naar waar we naar toe willen. Tracks waarmee we naar buiten brengen dat we graag gezien willen worden en dat we het nieuwe geluid van Tilly zijn.”

Wat wil je verder bereiken?

"Een stabiele positie in de Nederlandse hiphopscene. Grote zalen en festivals rocken. Als we Lowlands ooit rocken dan is het klaar. HMH wordt uitverkocht door Opgezwolle. Dat zijn doelen. Vroeger, tot een jaar of vijf geleden, had je de top-3 mc’s. In de tijd van Jiggy, Sticks, Winne en Fresku. Daar is lang niet meer over gesproken. Sinds het nieuwe geluid van verse opkomende mc’s is daar niet meer over gesproken. Ik zou zo’n klassement willen leiden. Ik denk dat alles mogelijk is, want ik ben overtuigd van de kwaliteiten van Alex en mij.”

Hoe zijn Alex en jij in contact gekomen?

"Dat is een grappig verhaal (lachend). Dat komt door het voetbal. We waren een jaar of elf, twaalf. We speelden voetbal bij NOAD D1. Hij was de rechtsbuiten en ik de spits. Ik werd topscorer en hij gaf de meeste assists. Dus toen was ook al die rolverdeling duidelijk. Hij legde de beats neer, en ik maakte het af.”

Rappers krijgen vaak meer aandacht dan producers toch?

"Dat klopt wel. Maar de laatste tijd is dat in balans aan het raken. Alex staat op de voorgrond. We hebben elkaar even hard nodig, misschien ik hem meer dan hij mij. Hij is een producer. Dus hij zou ook makkelijk met een andere dope rapper kunnen doorbreken. We zijn samen begonnen dus we gaan samen verder. Jaloers? No, no, no. Als Alex een kans krijgt die hij met mij nooit zou krijgen, moet hij die sowieso pakken. Zo stonden we op de laatste editie van Woo Hah!. We kwamen de rappers van The Underachievers tegen en gaven ze een cd mee. Er is wat gemaild, maar uiteindelijk is er nog niks van gekomen. Maar ik push hem daar ook in, dat hij elke kans moet pakken.”

Hoe gaat hij te werk?

"Hoe Alex beats maakt is echt sick. Hij doet heel vaak waar hij zin in heeft en hoe hij zich voelt. Of hij pakt hele gekke oude samples, van platen van zijn pa. Vaak zie je hem ook op Spotify met zes verschillende afspeellijsten, dan spit hij die door en komt hij ook met de raarste samples en maakt hij daar een beat van. Maar hij kan ook melodieën inspelen vanuit het niets. Alex is een sicke geest! Hij is super muzikaal. Dat zijn z’n ouders ook. Zo zit zijn vader in musicals en maakt hij kinderliedjes. Zijn broer is ook producer geweest.”

Is muziek jouw grootste passie?

"Ik voetbal heel mijn leven al, nu op best redelijk niveau bij NOAD (derde klasse, eerste elftal). Maar dat zijn niet echt mijn prioriteiten meer. Na dit jaar zal ik waarschijnlijk een keuze moeten maken en dan is voetbal het eerste dat afvalt, want muziek is mijn grootste focus.”

Terug naar de EP: Is bevestiging belangrijk?

"Het is niet per se belangrijk welke mensen het al dan niet tof vinden. Wij hebben er een jaar aan gewerkt, als er dan mensen met goede reacties komen, geeft dat een goed gevoel terug. Ik heb geen twijfel of ben niet onzeker over wat we naar buiten brengen. Alex en ik zijn beiden zeker van onze zaak. Altijd als we vrij zijn, of tijd over hebben, is muziek het eerste waar we mee aan de slag gaan. We hebben veel gespard, hard gewerkt. Dus we zijn ons er wel van bewust dat we ‘een niveautje hebben neergezet’. Ik ben tevreden als we erkend worden als nieuwste geluid van Tilly, op z’n minst. Nu is dat Boef en de Gelogeerde Aap.”

Morgen (vrijdag 30 oktober) is de releaseparty van de 'Dertien Hoog EP' in de Hall of Fame. Supportacts zijn Boef en de Gelogeerde Aap, Hidden Village, Yung Amadeus en Sonikbeatz. De show begint om 21.00 uur. Kaarten kosten 3,50 euro in de voorverkoop. Aan de deur kost het vijf euro.