Impload dendert door Smederij met massa van stroomtrein

Hoofdmachinisten Zenker Brothers laten geen minuut onbenut in B2B-set van drie uur

Michael Janiec ,

De tweede editie van Impload in Club Smederij is een hoogtepunt voor de liefhebber. Het Duitse Zenker Brothers mag bewijzen waarom het duo bij Boiler Room stond. Samen, om de beurt, of alleen, nemen zij het publiek bij de hand. Deze opeenstapeling van hypnotiserende sferen begeleidt de zaal tijdens een aangrijpende, sfeervolle en diverse reis.

Eén van de drie organisatoren, André Martins (Animus), is net klaar met draaien bij onze aankomst, en we praten nog even na. De dansvloer die hij samen met crewlid Roger Stokkermans (dj-naam Roger Stock) achterlaat, is al deels gevuld om half twaalf. Volgens organisator en resident-dj Martins staat Impload voor het beleven, samen en met jezelf. Bij het noemen van Zenker Brothers, licht hij helemaal op: “Deze act boeken is een grote wens geweest.”

T.I.M.

Bij aankomst is de Bredase T.I.M. (ook bekend van HIGGS Live) bezig. T.I.M. neemt zijn tijd om de collectieve gemoedstoestand van de dansvloer geleidelijk omhoog te krikken. De zaal oogt ruim en er is nog genoeg plek voor de toenemende stroom van sympathisanten. Het hoge plafond draagt bij aan de sfeer, terwijl het element van licht later op de avond nog een veel grotere rol gaat spelen.

Nu figureren de spots nog veelal als blauwe lichtkanonnen: een achtergrondelement dat de toenemende spanningsboog ondersteunt. De drukte van voren neemt toe en T.I.M. neemt de tijd om de hoofdact waardig in te leiden. Zijn mix kent een mengelmoes van ingetogen techno met overlappende, ietwat melodramatische melodieën, en een constante leidraad aan toegankelijk ritme.

Zenker Brothers

Klokslag één uur: de stoïcijns ogende mannen van Zenker Brothers nemen nu de scepter over. Het tempo wordt een versnelling hoger geschakeld, evenals overigens het volume en de lichtshow: een intense en innemende combinatie is het gevolg. De ‘less-is-more-aanpak' qua licht accentueert de muzikale klanken. Het voelt donker, underground en onheilspellend aan.

De broers kennen elkaar door en door; deze synergie leidt tot een verdiepte en diverse vertelling. Ook een best hypnotische vertelling overigens, alsof je zintuiglijke ervaring ter plekke de rationele, alledaagse gedachtegang verdrukt en overmeestert. Tegelijkertijd zijn van dit duo ook de solo-kwaliteiten te horen, want soms neemt één broer een stap terug. Hun werk als soloartiesten geeft een extra verdieping aan deze set. Links en rechts gaan handen in de lucht, illusoire breakdowns worden opgevolgd door danspasjes; de prestatie en presentatie grijpen constant de aandacht.

Qua techniek zit het goed; de speakers pompen. Letterlijk. Niet dat het geluid achterin de zaal even later afzwakt, integendeel zelfs. De ellenlange, vloeiende blends en enerverende selectie van het duo utiliseren die technische potentie ten volste. Het begrip van tijd vervaagt en het triviale van de dagelijkse sleur, ook bekend als ‘achtergrondruis', lost op vanwege de muziek en performance.