Kringili en Alex Megas releasen debuut-EP in Hall of Fame

Nieuwe garde Tilburgse hiphop zet energieke show neer

Maurits Meeusen ,

Op nationaal niveau is er tot op heden weinig aandacht voor Tilburgse hiphop, aldus Kringili en Alex Megas. Alleen Boef en de Gelogeerde Aap kunnen op een beetje support rekenen. Het is de ambitie van Kringili en Alex Megas om hier verandering in te brengen. Of dit daadwerkelijk gaat lukken is de vraag, maar een dergelijke ambitie en energie is bewonderenswaardig. Op dinsdag 27 oktober brachten zij om te beginnen hun compleet zelfgeproduceerde EP uit en vanavond blazen ze de Hall of Fame omver met een ontzettend energieke show.

Voordat de eerste echte act - Tytizzeey met Yung Amadeus - begint, proberen Jinga en Dion het publiek in de Hall of Fame warm te krijgen met het draaien van wat platen. Echt schot in de zaak komt er niet en de avond begint pas echt te lopen wanneer Tytizzeey en Yung Amadeus het podium opkomen. Het kost zelfs Tytizzeey, met zijn grenzeloze enthousiasme, behoorlijk wat moeite om het publiek naar voren te krijgen - maar wie naar voren komt blijft daar ook. Enerzijds doordat de ontstane moshpit het moeilijk maakt om eruit te komen, anderzijds omdat er een solide optreden wordt gegeven. De productie van Yung Amadeus is van hoog niveau en heeft vaak een originele insteek. Tytizzeey rapt luid, heeft een goede flow en trekt op het laatst nog zijn shirt uit om het publiek extra op te zwepen.

Het is dan ook jammer dat het publiek direct na het optreden de zaal weer verlaat. De eerdergenoemde DJ’s worden in de pauze vergezeld door Mitchell Newton (DJ Newtune), maar er is weinig animo voor. Dit geldt helaas ook voor de performance van Boef en de Gelogeerde Aap, die een solide show neerzetten met hiphop die overigens weinig gemeen heeft met de andere twee acts van de avond. Aap (Thomas Waterreus) doet wel zijn best om wat interactie met de nog aanwezige mensen te krijgen, maar het mag niet baten. De mensen hebben er duidelijk geen zin in. Gemiste kans voor hen, want de heren zijn niet voor niets Tilburgs bekendste hiphopact.

De zaal stroomt weer vol als Sonikbeatz draait. Het is duidelijk te merken dat Kringili en Alex Megas voor het publiek de voornaamste reden voor aanwezigheid zijn, want hoe dichterbij hun optreden komt, hoe voller de zaal wordt.

Als ze dan eenmaal opkomen is de energie binnen het publiek bijna niet te houden. De heren hebben een prachtige openingsact waarbij de spanning zorgvuldig wordt opgebouwd om, vanuit een sitdown, de zaal te doen exploderen. De EP doet muzikaal en tekstueel denken aan klassieke gangsterrap met nummers als ‘Stuur de Stad’ (hoogtepuntje van de set en ze speelden hem zelfs twee keer!) en ‘In de Lucht’. Niet bijzonder origineel, maar wel effectief. De set kan wel iets meer dynamiek gebruiken en wordt op een gegeven moment wat repetitief, waarbij ieder nummer naar eenzelfde drop opbouwt. Dat herhalingstrucje doet de mannen eigenlijk tekort, want er zijn genoeg nummers waar ze best iets meer rust in mogen bouwen - zelfs een wat rustiger nummer over vrouwen mondt uit in een gehos. Het publiek vindt het geen probleem en springt steeds enthousiaster mee.  

De avond wordt afgesloten door Yung Amadeus samen met Hidden Village, het nieuwe Tilburgse hiphopcollectief. Ook voor hen geldt helaas dat een groot deel van de mensen dan al de benen heeft genomen.